Неделя, Ноември 29, 2020
Съсловните организации с остра реакция срещу връщането на пари на НЗОК

Съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина реагираха остро на информацията, че лечебните заведения ще връщат парите, дадени им за работа в „неблагоприятна епидемична обстановка“.
От Българския лекарски съюз са категорични: "Няма да допуснем да бъдат връщани или удържани средства.

Никъде в подписания Анекс към НРД 2020-2022  и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на Извънредното положение не е упоменато или договаряно „връщане на пари“.  Никога подобен въпрос не е стоял на дневен ред и БЛС не се е съгласявал, че изпълнителите на медицинска помощ трябва да връщат пари от договорените с НЗОК 85%.
В момент като този, когато всички лекари са на работните си места, когато колеги не напускат болниците със седмици, в момент като този, когато всички ние сме на първа линия и сме поставени в риск, в момент като този е не само недопустимо, но и срамно този въпрос да стои на дневен ред.
На практика се оказва, че за едрия бизнес може се дават пари – по мярката 60/40, за други бизнеси се дават различен вид помощи, за развлекателния и хотелиерския бизнес се правят сериозни финансови отстъпки, а ние, лекарите ще трябва да връщаме пари. Това е недопустимо!
Нужно е БЛС и НЗОК да изработят ясен механизъм, по който ще бъдат отчетени тези средства, но едно трябва да е ясно: в никакъв случай това не може да става с удръжки! БЛС не се е съгласявал и няма да се съгласи с подобно безумие!“
Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков каза: „Получих и прочетох протокола от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК. Възмутен и ядосан съм! Никъде, ама никъде в анекса и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на Извънредното положение не е упоменато „връщане на пари“? Никъде! В рамките на бюджета сме! С тези 4 млн. за дентална помощ запазваме крехката стабилност на денталната грижа в условията на COVID-19 пандемията при условие, че държавата, въпреки десетките настоявания от страна на БЗС, дори не се погрижи за безвъзмездно осигуряване на лекарите по дентална медицина с лични предпазни средства, въпреки, че и ние сме на първа линия. С Българския лекарски съюз сме единни в становището, че няма да връщаме пари, особено в момента, когато за едрия бизнес се дават пари – 60/40, за други бизнеси се дават помощи, за развлекателния и хотелиерския бизнес се правят сериозни финансови отстъпки и т. н. Не е логично и сериозно в този момент за най-важния отрасъл – здравеопазването да се говори за връщане на пари! Като сме възпитани и не крещим, не означава, че могат да ни тъпчат и да правят каквото си искат с нас! Няма да връщаме пари! Ако се наложи – ще излезем на улицата!“

В приетата от НС на НЗОК и съгласувана със съсловните организации Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка, е записан следният текст: „Изплатените средства за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка по реда на тази методика се разпределят в рамките на утвърдените параметри на ЗБНЗОК за 2020 г. за съответния вид дейност.“
Според Управителя и членовете на НС на НЗОК, това означава, че изплатените средства по методиката трябва бъдат прихванати от следващите плащания по договорите с лечебните заведения, за да бъдат „в рамките на утвърдените параметри на ЗБНЗОК за 2020 г. за съответния вид дейност.“
Според съсловните организации този текст означава просто, че общата сума на разпределените пари не трябва да надхвърля годишния бюджет.
Как са се водили преговорите за анекс към НРД и как е съгласувана Методиката за плащане без да се изясни този фундаментален въпрос?
Има и друг проблем, за който се споменава в стенограмата на заседанието на Надзорния съвет. Решението за месец март и април да се изплатя суми до 85% от дадените пари през предишни месеци съдържа в себе си елемент на несправедливост, защото тези които са работили по-малко през март и април ще получат повече пари, а тези, които изобщо не са работили ще бъдат облагодетелствани най-много.
Това нямаше да се случи, ако Методиката беше направена по друг начин, например ако субсидията беше пропорционална на отчетената дейност или ако беше еднаква сума за всяко от лечебните заведения от даден вид.
Късно е за промяна, тъй като парите вече са изплатени. Възможностите от тук нататък са две: НЗОК да се откаже от прихващането на парите, рискувайки на надзорниците да им бъде потърсена отговорност за бездействие или НЗОК да удържи парите, рискувайки улични протести на лекари и зъболекари. Правителството едва ли ще рискува протести в бели престилки няколко месеца преди изборите, така че по-вероятно е да реши да не се връщат парите.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    СИМП · преди 6 месеца
    В същото време мейлът и вайбъра ми са пълни ДОКУМЕНТИРАНО с въпроси на пациенти- труд, който не се признава. В 21 век телемедицината настъпва все по- широко и в немалко страни тези консултации са остойностени.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    СИМП · преди 6 месеца
    При положение, че са забранени плановите прегледи, а моите са 99.9% планови какво да правя в кабинета, че и на персонал да плащам. А останалите разходи: кредит, такси, абонаменти и пр. си вървят независимо дали се работи. Поне с получените пари вързах положението и си задържах персонала. Затворих ПРИНУДИТЕЛНО!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up