Петък, Юни 05, 2020
БЛС:  Стимулите за лекарите и за медицинските сестри трябваше да бъдат масови, големи и значителни

В интервю за БНР, председателят на Българският лекарски съюз, д-р Иван Маджаров обяви, че обещаните 1000 лева за медиците на първа линия без ясни критерии ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират. Така и се оказа, подчерта още д-р Иван Маджаров. Според него тези пари са били разпределени по начин, който е обиден „дори и за самите звена, в които работят колегите“.

„Стимулите за лекарите и за медицинските сестри трябваше да бъдат масови, големи и значителни“, допълни Маджаров, като разшири диапазона до ДЦК-тата и общопрактикуващите лекари, които по думите му в епидемична обстановка не знаят кой влиза в кабинета им и застава срещу тях, както и до специалистите в РЗИ, които ходят да взимат проби и да карантинират. 

По отношение на финансирането на здравната система д-р Маджаров изрази становище, че това не може да е само отговорност на НЗОК.
„Независимо дали приходите на Касата ще са в рамките на планираните или не, според мен е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила – било то от този 10-милиарден дълг, който ще се тегли, било от други източници. Не може да прехвърли цялата тежест върху НЗОК. НЗОК е касата на здравноосигурените пациенти, тя не е за борба с епидемии и не е редно всички разходи по лечение и на неосигурени пациенти, разходи по нови изследвания изцяло да лежат на гърба на Здравноосигурителната каса, защото това ще лиши българските граждани от много други важни дейности“, предупреди Маджаров в предаването "Преди всички".
Когато държавата трябва да се справи с такава епидемия, да хвърлиш целия разход и цялата тежест върху Здравноосигурителната каса, за да оставиш после други пациенти с по-малки възможности за лечение и диагностика, не е коректно, смята д-р Маджаров. Държавата трябва да поеме своята роля, за да не се окаже есента, че много по-малко хора са получили съответната диагностика или са били оперирани, защото няма пари, коментира той.
Цялото интервю в звуковия файл:

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up