Събота, Декември 05, 2020
Противоречието БГ - бързи тестове срещу коронавируса

Известният разследващ журналист Валя Ахчиева, разпространи нов авторски материал, посветен на лекари, които се самоорганизират за прилагане на бързи тестове, събиране и анализ на информацията. Оказва се, че държавните органи не само, че не подпомагат лекарите по никакъв начин в усилията им, но даже не искат да приемат за сведение резултатите от направените изследвания.

Едва след нейната намеса, директорът на РЗИ Плевен се съгласява да приеме резултати от изследвания с бързи тестове, от напаравени в една лаборатория в един Медицински център в Плевен. Данните от тази лаборатория показват, че 10% от изследваните вече са се срещали с вируса.
Лекарите отправят призив към властите – „Моля поискайте данните, за да видите какво е реалното разпространение на вируса!”
Доц. Емилия Конова – клиничен имунолог и преподавател в МУ Плевен:
Изследваме пациентите за да знаем каква е картината, колко са преболедували. Изследвахме предимно лекари. Повечето от положителните се оказа, че не са имали никакви симптоми или съвсем леки симптоми. Има хора, които идват от чужбина и искат да знаят дали са прекарали инфекцията в чужбина. За съжаление голямата част над 90% не са имали среща с вируса. Откривайки безсимптомните случаи, ние спомагаме за ограничаване на инфекцията. За съжаление многото българи, които се прибраха от Италия не бяха изследвани, а само поставяни под карантина. Липсата на информация води до погрешни резултати за заболеваемостта и за смъртността.
Мартин Димитров от Weberest уеб дизайн: Създадохме Национална информационна система за отчитане на тестове за Коронавирус в България. Тя е за всички видове тестове и автоматично анализира резултатите. Всяка лаборатория може да влезе в платформата и да посочи броя на тестовете и резултатите от тях. Ние само удостоверяваме дали са действителни лаборатории.Д-р Георги Тодоров: Правим го защото това ни е професията. Държавата няма знания. Не знам защо в щаба няма нито имунолози, нито лабораторни лекари. Целта ни е бързо да съберем информацията, за да освободим страната. Като натрупаме достатъчно тестове ще покажем, че няма нужда от блокада. Тестовете си ги купуваме. Стойността на изследването е 24 лева.
Цялото видео:

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up