Вторник, Януари 19, 2021
Експертите коментират: Накъде и докъде с тези мерки за социална изолация

В условията на социална изолация, търсим начин да обогатим възможностите за обсъждане на различни теми и намиране на верните решения. Право&Здраве решихме да опитаме да съберем експерти в свободен разговор, в който темата не е рамка, а повод за започване на дискусията. Няма предварително зададени въпроси, нито нагласени отговори. Разговорът на експертите се записва и излъчва без никаква, дори техническа обработка. Видеото може да не е с най-доброто качество, което сте виждали, но нашият приоритет са идеите и свободното изразяване на мнение. В днешното обсъждане на мерките участие взеха трима експерти в областта на здравния мениджмънт: д-р Димитър Петров – бивш Управител на НЗОК, д-р Николай Болтаджиев – дългогодишен собственик и управител на болница и д-р Стойчо Кацаров – Председател на ЦЗПЗ.

 

Д-р Петров: Мерките трябва да са ясни във времето – какви са колко продължават и аккво целят. Голяма част от мерките са безсмислени, а някои направо вредни. Такава вредна мярка е забраната за посещения на парка или в планината. Шансът да се заразим в магазин е поне 100 пъти по-голям. Лишаването от слънце води до по-малко образуване на витамин Д в организма и от там до намаляване на имунитета. КПП-та са вид изтезания, които пречат на хората да се изолират във вили, селски къщи и др. Вярно е, че при епидемична ситуация се спират планови операции и профилактични прегледи и консултации, но ние епидемична ситуация не сме имали. Спирането на тези дейности не може да бъде безкрайно. 

Д-р Болтаджиев: Ние не можем да правим планове за излизане от кризата, защото не знаем къде сме. мен ме е страх, че ще умра не от вирусна, а от икономическа пневмония. Мерките бяха твърде рано наложени и при условие, че не сме влезли в епидемията, не знаем колко дълго ще продължат. Австрия например вече намалява мерките и планира излизането. По данни от вчера заболеваемостта е паднала.

Д-р Кацаров: Получи се нещо странно. по принцип в епидемиологията търсим болните и ги поставяме под карантина. Сега ние сме поставили под карантина здравите. Корея и Германия например тестват масово, изолират болните и заразоносителите. Пълната изолация, на която сме подложени ние води до това, че малко хора имат имунитет, което пък води до риск при разхлабването им да се получи взрив заразени и болни.
Цялата дискусия можете да проследите във видеото:

Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    ани · преди 9 месеца
    Никой нищо не може да твърди със сигурност. Какво и колко е страшно или ни манипулират - може само да гадаем. Мерките, които се предприеха в Китай и Южна Корея са много по стрикти от нашите. Що се отнася до медецинско оборудване, екипировка и дезинфекция сме толкова изостанали, че нищо няма да ни опази, ако вируса се разпространи.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up