Неделя, Май 31, 2020
Спорът за тестовете отдавна е решен от науката

Предлагаме ви интервю с председателя на ЦЗПЗ д-р С. Кацаров отзносно споровете за това кои тестове за COVID-19 трябва да се ползват и кои не.
Спорът за тестовете не е научен и в двата му аспекта – дали да се правят много тестове и кои тестове са за предпочитане.

Въпросът за това дали да се правят тестове за наличие на вируса в организма (PCR) или за наличието на антитела (имунологични) е отдавна решен от медицинската наука. Двата теста не са взаимно изключващи се, а са взаимнодопълващи се, защото носят различна информация. Единият (PCR) дава информация за това дали в момента организмът на изследвания човек отделя вируси. Другият (имунологичен) дава информация за имунният отговор на човека, дали вече се е срещал с вируса и дали вече има имунитет.

Вторият въпрос, дали тестовете трябва да се правят масово, също отдавна е решен. Не можеш да управляваш кризата с коронавируса, ако нямаш информация за това колко хора са засегнати, колко са прекарали заболяването и имат имунитет, географското и възрастовото разпределение. Да ръководиш мерките срещу коронавируса, без да знаеш колко са реално заразените и колко преболедувалите, е все едно да назначаваш лечение с инсулин на болен с диабет, без да знаеш какво е нивото на кръвната му захар.
Това са банални истини. Не е нужно да тестваш цялото население, за да придобиеш информация за разпространението. Ако си имал възможност да събереш необходимата за управлението на кризата информация, но умишлено не си го направил или си го саботирал, вече не е въпрос към науката, а към прокуратурата.
Цялото интервю във видеото:

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up