Неделя, Юни 07, 2020
Лекарите в Банско очакват извинение от ген. Мутафчийски

По време на редовния брифинг в сряда се чуха изказвания, че има скриване на пациенти, заразени с коронавирус. Това наложи спешно тестуване на 50 души в града. Лекарите в курорта твърдят, че не са прикривали случаи на болни от COVID-19.

 

„Чувстваме се много обидени. Мисля, че генералът трябва да ни се извини лично. В условията на барикада ние понесохме цялата тежест да преглеждаме пациенти, които нямаме право да изпратим извън Банско. Справихме се много добре. Питам защо човекът, който е подал информацията, не застана и не каза, каквото знае. В понеделник идваха от РЗИ. Правили сме общо 21 теста за COVID-19“, каза д-р Нели Дузманчина пред Нова телевизия
Тя разказа, че е имало влошен пациент. „Опитах се да вкарам момчето в болница, но процедурата беше много тежка. Той имаше пневмония. И все пак успях да го изпратя в лечебно заведение“ , поясни докторката.

„Никой не ни е искал информация за съмнителни случаи. Нямахме лаборатория, нито рентген. Бяхме в изолация. Имаше сериозни случаи, които се нуждаеха от специализирана помощ. Имаше хора, които сами искаха да се тестват, но нямаше как. Бяхме инструктирани по-леките случаи да се лекуват вкъщи, а ако някой е много зле, да се транспортира с линейка. Не знаехме какво лекуваме – грип или коронавирус“, заяви д-р Кадева.
Реакцията е предизвикана от изказването на ген. Мутафчийски на редовния брифинг вчера:
"Данните там протекоха по няколко линии, но не и по официални. Лекарите отричаха да имат пациенти с такива заболявания, но в края на краищата ние установихме по друг начин, че има около 50 човека са проявили симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи. Това ни накара с помощта на РЗИ да осъществим тази акция и те да бъдат тествани."
Началникът на щаба днес отговори, че обвинения не е имало към никого. „Информацията беше, че имаме данни, че има хора със симптоматика, които не са подавани. За двуседмичния период на карантината в Банско имаме една група бременни, които са дадени за изследване и нищо повече. Не съм обвинил абсолютно никого", заяви генерал Мутафчийски.

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Николай · преди 2 месеца
    Индивидът, който с наслада сменя униформите си, и сигурно си спомня коя е носил вчера, е добре да запомни лъжите си от предишните дни, та да не е Толкова жалка картинката!
  • Публикуването на коментара е спряно.
    д-р Желязков · преди 2 месеца
    Какво чакат манекените от УС на БЛС и т.н. Централна комисия по професионална етика?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up