Неделя, Май 31, 2020
СЗО: Здравите не трябва да носят маски!

В понеделник служители на Световната здравна организация заявиха, че препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с Covid-19 или се грижат за болен.
Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от масовото население има някаква потенциална полза. Всъщност има някои доказателства, които предполагат обратното в злоупотребата с правилното носене на маска или правилното й поставяне ", заяви д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО, на брифинг по медиите в Женева, Швейцария, в понеделник.

„Има и проблем, че имаме огромен глобален недостиг“, каза Райън за маски и други медицински консумативи. "В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравни работници, които са изложени на вируса всяка секунда всеки ден. Мисълта, че те нямат маски, е ужасяваща."
Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви на брифинг в понеделник, че е важно „да дадем приоритет на използването на маски за онези, които се нуждаят най-много от нея“, което ще бъде за медиците от първа линия.

„В общността не препоръчваме използването на носещи маски, освен ако вие сами не сте болни и като мярка за предотвратяване на разпространението, ако сте болни“, каза Ван Керхове.
„Маските, които препоръчваме, са за хора, които са болни, както и за тези хора, които се грижат за онези хора, които са болни“, каза тя.
Служители на Световната здравна организация предупредиха на брифинг по медиите миналата седмица, че в световен мащаб съществува "значителен недостиг" на медицински консумативи, включително лични предпазни средства(ЛПС) за лекарите.
"Трябва да сме ясни", каза Ван Керхове миналата седмица. "Светът е изправен пред значителен недостиг на ЛПС за нашите медици на предните линии - включително маски и ръкавици, костюми и щитове за лице. Защитата на нашите здравни работници трябва да бъде основен приоритет за използването на този ЛПС."

Официалният плакат на Световната здравна организация.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мел · преди 2 месеца
  Не мога да повярвам , че има хора които наистина си мислят, че обикновената маска може да ги предпази от корона вируса. Нямам думи
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Boris · преди 2 месеца
   Може да те предпази при директен контакт през устата. Тоест ако имаш контакт с болен дето пръска слюнки като говори, то маската помага. Ама трябва и очила да носиш, щото през очите също може да се заразиш...
   От друга страна, човек може да заразява и преди изобщо да знае,че е болен. Тъй че от друга страна пречи като си болен да заразяваш другите.
   Не мога да повярвам,че има хора, дето упорито не искат дадат 5-10лв в условия на епидемия и да повишат шанса на себе си и околните. Бих казал, олигофрени.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Венци · преди 2 месеца
   А ти как знаеш, че си здрава, блонди, ако си в инкубационен?
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Мислещ · преди 2 месеца
    И с маска да е човек няма спасение. Защо не го проумеете помислещи?
    • Публикуването на коментара е спряно.
     Boris · преди 2 месеца
     Във страните дето вече се справиха с епидемията ( Южна Корея, Тайван, Сингапур) основна разлика в стратегията е, че всички масово носят маски и всички масово биват тествани. Всички специалисти там препоръчват носененето и недоумяват относно малоумната реакция на западните държави. Изводите си ги правете.
     Всичко е въпрос на шансове и проценти. Нямало спасение. Бахти тъпата нация. Уикенда пекна слънце и всички се пуснали по улиците и парковете, бири и кафета....
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up