Събота, Януари 16, 2021
Защо трябва да изследваме масово? Моят опит с работа с бързите тестове

За съжаление в повечето лаборатории в страната няма бързи тестове за КОВИД-19. Това е крайно неправилно защото с масово изследваме ще постигнем информираност за имунитета в страната, т. е. кои са преболедували и/или са имали безсимптомна среща с вируса. Ще може да ограничим хората с активна форма на болестта или са безсимптомни, но с активно размножение на вируса и да ги изолираме. Теста е точен за откриване и на двете състояния.

Това направиха в Тайван и Корея и постигнаха успех без да си сринат социалната, здравната и икономическата си системи. Имат над 1,9 милиона тествани, карантинирани над 170 000 човека, 8390 болни и много малко починали.
В процеса на тестване бяха включени всички лабораторни лекари, а индустрията беше стимулирана за производство на тестове.
У нас бързи тестове започнаха да пристигат едва миналата седмица и първите 30 000 и бяха прибрани на „топло“ във ВМА. Интересно защо ги купиха с нашите пари, а твърдят, че са ненадеждни.
Изявленията на генерал Мутафчийски за броя на фалшиво положителните и фалшиво отрицателните резултати при бързите тестове показват само, че има недостатъчно базови познания за лабораторната дейност и имунологичните процеси. За него и за всички останали, които се чудят на кого да вярват:
Бързите тестове се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Те са:
1. IgM, характеризиращи бързият отговор на организма, които се позитивират около 24 часа след началото на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те показват активна инфекция.
2. IgG, характеризиращи имунната памет и оставащи до края на живота. Те са налични както в хода на активната инфекция, така и след излекуването на организма.
Наличието на положителен тест за IgM, и отрицателен за IgG означава, че пациентът е заразен с коронавирус преди по-малко от 72 часа. Тези хора трябва да се изолират и да се проследят контактните им. Подлежат на повторно тестване след 7 до 14 дни.
Тестът е положителен за IgG и положителен за IgM при хора, при заразени преди повече от 72 часа. Те също трябва да се изолират и да се проследят контактните им и да се тестват повторно.
Тестът е положителен за IgG, но отрицателни за IgM, при хора, които са преболедували инфекцията с коронавирус и са създали траен имунитет. Те не са заразни за останалите и не могат да се заразят отново, поради което не се нуждаят нито предпазни средства, нито се налага каквито и да е ограничения в придвижването им. Те вече са част от стадния имунитет.
Добрите лекари знаят тези факти и знаят как да ги интерпретират.
Специфичността на бързите тестове е 100%. Това означава, че те не могат да дадат положителен резултат, ако сме заразени с друг вирус.
Чувствителността на тестовете е над 87% за IgM антитела и над 97% на IgG антитела. Това означава, че тестът ще се позитивира и при наличието на нищожна концентрация на имуноглобулини в кръвта.
Фалшиво отрицателни резултати са под 3%. Това означава, че при трима от 100 изследвани тестът може да покаже отрицателен резултат въпреки наличието на антитела.
Real-time PCR теста, показва наличие на коронавируса в организма. Позитивира се веднага след началото на вирусната репликация, което обикновено е около 24 часа след заразяването. Извършването на теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. В идеални условия показателите за специфичност, чувствителност и отклонения са несъществено по-добри от тези на бързите тестове. В повечето случаи обаче материалът за изследване не се взема от лаборант в лабораторията, а отдалечено, от лица нямащи нищо общо с изследващата лаборатория. Преносът на материала изисква специална среда и температурен режим. Всяко отклонение от начина на вземане на материала, транспортната среда и температурния режим може да причини грешен резултат. Именно съмнението за грешни резултати кара лабораториите на ВМА и НЦЗПБ да повтарят всеки тест по няколко пъти в двете лаборатории. Този тест ще бъде отрицателен не само при хора, които не са заразени в момента, но и при хора, които са прекарали инфекция с коронавирус със или без симптоми.

Бързите тестове могат да се правят във всяка една лаборатория на страната и освен, че са бързи (резултатът е наличен след 10 минути) са евтини, което ги прави достъпни за всеки човек. Те са много подходящи за повторно тестване и доказване на преминала инфекция.
Теоретично тестът може да се направи и в лекарския кабинет, но на практика това е трудно постижимо защото методиката понякога налага специфично пипетиране. Лично на мен ми отне 2 дни да се науча да извършвам теста, без грешки в преданалитичния период.
Ние лабораторните лекари, можем много да помогнем в борбата с епидемията, защото колкото повече хора тестваме, толкова е по-добре за всички. Това е важно както за болните хора, така и за преболедувалите, важно е и за епидемиологията и натрупването на безценна информация за процеса на разпространение. Установяването и изолирането на всички заразени ще помогне за контрола на епидемията и за скъсяване на срока на извънредното положение.
Апелирам към Правителството да се вслуша в аргументите на експертите и да направи необходимото за осигуряване на бързи тестове за цялата страна. Хората имат право да знаят дали са заразени или не, властите имат нужда да знаят колко са заразените и къде за да формират по-адекватно политиките си. През март НЗОК така или иначе ще реализира огромна икономия. Икономисаните средства могат да се използват за закупуването на бързи тестове и заплащане на изследванията. Ако някой има по-добра идея за оползотворяването на икономисаните пари, моля!
Възраженията на щаба са необосновани и ненаучни. Нека не превръщаме целия народ в заложник на егото на няколко души с и без униформи!
Пожелавам на всички да са здрави!

Д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар

Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Хора в дискусията:
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Кирил Кирилов · преди 8 месеца
  Поствам ви по- надолу материал от Института по сложни системи от Нова Англия, който е предимно от математици, дава логично обяснение на масовото тестуване.

  https://necsi.edu/massive-testing-can-stop-the-coronavirus-outbreak
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Маргарита · преди 8 месеца
  Здравейте, при бърз тест получих (+) IgG. Означава ли , че антителата са конкретно към SARS CoV-2 или са и за други прекарани коронавируси? БлагодаряВи предварително!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Любопитен · преди 8 месеца
  А може ли обяснение на ситуацията, че при 60 тестувани, 10 дават положителен резултат на бързите тестове и нула на PCR?
  • Публикуването на коментара е спряно.
   expert-o · преди 8 месеца
   Двата теста дават различна информация. Единият показва наличие на вирус, а другият на антитела. Антителата остават до края на живота. Вирусът е наличен само по време на заболяването. В този случай 10 души са имали инфекция, образували антитела и орагнизмът им вече се справил с вируса. Освен това PCR е с чувствителност около 70%, така че може да има и фалшиво отрицателни рзултати(има вирус, но теста не го хваща). Специфичността на бързите тествове за ИгМ е около 80%, тоест може да реагират и на друг вирус с близка до този антогенна структура. С две думи резултатът е обясним и в него няма нищо изненадващо или нередно. Поради тези характеристики на тестовете, обикновено се правят по няколко пъти, за да се получи по-голяма сигурност в резултата.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Васил · преди 9 месеца
  Това,което си знаехме се оказа вярно.Майтапчийски нищо не разбира ,тия до него полуразбират,обаче!Важното е да заработят заплатите си в Щаба,като направят икономии за сметка на нашето здраве и живот,нали така?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Константин Михайлов · преди 9 месеца
  Много полезна статия на д-р Тодоров. Крайно необходими са бързите тестове за масовото провеждане на тестовете. Не трябва да се изчакват "няколко седмици" преди те да бъдат използвани, както обяви мин.-председателят Бойко Борисов на 27.03. - погрешна стратегия. Това, което прави тестовете, за които говори доктора, по-малко чувствителни и от там по-малко достоверни, е зависимостта им от изминалото време от заразяването на организма. По тази причина са необходими и ПСР тестове. Но най-важното е масовото провеждане на тестовете.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Константин Михайлов · преди 9 месеца
  Много полезна статия на д-р Тодоров. Крайно необходими са бързите тестове за масовото провеждане на тестовете. Не трябва да се изчакват "няколко седмици" преди те да бъдат използвани, както обяви мин.-председателят Бойко Борисов на 27.03. - погрешна стратегия. Това, което прави тестовете, за които говори доктора, по-малко чувствителни и от там по-малко достоверни, е зависимостта им от изминалото време от заразяването на организма. По тази причина са необходими и ПСР тестове. Но най-важното е масовото провеждане на тестовете.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  знаещ · преди 9 месеца
  все пак лабораторийката на д-р "мънгизов" трябва да захлеби нещо от тази пандемия иначе е мъка да го слуша човек този "професор"
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мария Прохаска · преди 9 месеца
  Моля поздравете доктор Тодоров. Следя изявите му от самото начало и всички те са много убедителни и професионални. Аз като пациент и моето семейство имаме опит и с двата видове тестове и напълно разбираме спецификата им. Само не разбирам за какви тестове става въпрос когато министър председателят говори за поръчани 1 милион тестове заедно с другите страни от ЕС. Би било добре да помолите доктор Тодоров да изясни този въпрос. От днес лаборатория Цибалаб в София ще прави бързи те тестове. Мария Прохаска
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Тодор Серафимов · преди 9 месеца
  Убедително!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Пепа Гетова · преди 9 месеца
  Подкрепям напълно!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ОПЛ · преди 9 месеца
  Абсолютно вярно -въвеждането на тестовете и осигуряването на предпазни средства трябваше да е превенцията много преди да се въведе извънредното положение -тестове на всички пристигащи на летищата вместо да ги карат да попълват декларации и сега никой не ги е търсил от РЗИ които били на първа линия .Първа линия трябваше да бъде тестове за пристигащите и карантина за тях
 • Публикуването на коментара е спряно.
  В. Войнова-Георгиева · преди 9 месеца
  Абсолютно съгласна!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Йорданка · преди 9 месеца
  Надявам се след като са закупени тези текстове по не да се използват. За какво да се харчат пари и да се скрият.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up