Четвъртък, Декември 03, 2020
Да правиш скрининг с PCR е все едно да гърмиш муха с танк

Вчера един колега, генерал Мутафчийски, си позволи да изкаже съмнение за бързите тестове от капка кръв, серум или плазма. В качеството си обаче, на началник на НKЩ, вместо да се вслуша в съветите на лекари, особено лабораторни, както го направиха в САЩ, всява недоверие в тези, които са призвани да изследват и да носят отговорност за резултатите в страната.
Изказването по телевизиите, че бързият тест има над 20% неверни резултати е непрофесионално, почива на нулева експертиза от негова страна и е обидно за лекарите, които искат, могат и знаят как да помогнат.

Припомням му, ако не му е казал д-р Кунчев, че най-важната стъпка за да се пребори един епидемичен взрив или да се предотврати е да се открият здравите заразоносители. Бързите тестове са инструмента, както за откриване, така и за диагноза! Не искам да влизам, в каквато и да е полемика с коремен хирург, нито с д-р Кантарджиев, който има странни твърдения за времето на позитивиране на ПСР тестовете (между другото почти равни по достоверност с тези на бързите тестове). Виж листовка.
Никога не съм си позволявал да давам мнение за хирургическите способности, на които и да е, камо ли на хирурга Мутафчийски. Моля обаче, генерал Мутафчийски да не дава оценка за тестовете и способността ни да ги направим. Нямам честта да съм хирург, но и той няма честта да е лабораторен лекар.
И още нещо, ако бяха поставили вместо температурно гише на границата, една инструкция за изследване с бързи тестове, отдавна щяхме да сме отрили векторите на инфекцията за COVID -19! Засега посочват Плевен, Габрово, а вече и София. Мултипоинтинг!

Тестът струва 5 пъти по малко от ПСР, а да правиш скрининг с ПСР е все едно да гърмиш муха с танк!
Всички европейски страни и особено китайците, изследват с бързи тестове - скрининг, както между другото пише и в лабораторния стандарт на България, че следва да се прави. Ако генерал Мутафчийски не го е чел, е да го прочете!
А за тези, в които има и капка съмнение в думите ми, прилагам листовката на италианско-американския тест за бърза диагностика на COVID-19 – 100% чувствителност и 98% специфичност. Другите производители са с подобни статистически характеристики, а на д-р Кантарджиев му препоръчвам да наблегне на четенето, а не на говоренето. Непригодността за отговорността на поста не може да се скрие под мундира!
Д-р Георги Тодоров
Лабораторен лекар, Фейсбук

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up