Сряда, Юли 08, 2020
Министър Ананиев: Това е директна провокация срещу държавността

Това, на което станахме свидетели през последните часове – барикадирането в Народното събрание, е директна провокация срещу държавността. Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни – тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от

търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо. Това заяви министър Кирил Ананиев пред журналисти след днешното извънредно заседание на Съвета на здравните министри в Брюксел, цитиран от пресцентъра на министерството.

Проблемът е, че техните искания са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всичко – това е катастрофа за здравната система, стана ясно още от думите на Ананиев. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. Министърът реторично попита: „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос“.

По отношение на искането болниците да не бъдат търговски дружества министърът коментира, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички, просто защото е ограничен. „Като резултат – качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак“, каза още Кирил Ананиев.

Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

След провокацията от последните часове, здравният министър заяви, че оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ира Митева · преди 4 месеца
  На господина му е широко около врата и затова така се изказва.Но ако изработи само десетина нощни дежурство на една акушерка , сестра или лаборантка , и получи тяхното възнаграждение , ще запее друга песен... Няма друга професия , която е така пряко свързана с човешката болка , страдание и немощ , едновременно с това е в пряк досег с всички човешки екскременти / мръсотии/, инфекции и зарази, прибавя ме и капризите на болния / още повече на близките му/, и като допълнение неблагодарността на обществото/ ежедневното плюене по медиите - като вас господине/, и накрая за отплата подценяване на трудът ни и жалко , недостойно заплащане... Не сте наясно с много неща господине.Време е да се по запознаете.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Стефани · преди 4 месеца
  Господин Ананиев,нима не е унижение и обида за работливото съсловие мед сестри да работят за жълти стотинки - имайки предвид минималната работна заплата и нощният труд -

  срещу20 стотинки на час.Вие бихте ли работили така - да ви залъгват и дават напразни обещания?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  НИКОЛАЙ СТАТКОВ · преди 4 месеца
  разума липсва в политиката и действа идеологията .....
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up