Петък, Август 07, 2020
Отлагат наредбата за касовите апарати

Влизане в сила на измененията на спортната Наредба Н-18, известна също и като Наредбата за касовите апарати, се отлагат с шест месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Макар че отлагането беше провокирано от хотелиерите и ресторантьорите, тя засяга всички, които са регистрирани по Търговския закон, в това число и общопрактикуващите лекари.

 "Повече болни хора, повече уморени лекари, по-недоволни пациенти, невъзможна защита на чувствителни лични данни, непосилни глоби, по-малко време за преглед и общуване с пациента, за сметка на повече писане" – така личните лекари описваха очакваните последици от наредбата в декларация.
"Отлагането на влизането в сила на наредбата на нас не ни решава проблема, просто го отлага с 6 месеца. За радост е силно да се говори. Проблемите просто остават, те ще се появят след шест месеца, не от понеделник", д-р Десислава Толинова, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, пред БНР.
От страна на НСОПЛБ още миналата година се водеха много разговори, вследствие на които се постигна специално за лекарите да има т.нар. облекчено СУБТО. „При нас основният проблем е, че медицинската програма, с която ние регистрираме нашите прегледи - програма, която регистрира базата медицински данни и отчита нашата дейност като лекари, тя се приравнява към софтуер, който управлява продажби. Което просто няма как да се случи, не е рационално. И това довежда до изкривяване на нашата работа, на практика до блокиране на работата ни“, отбеляза д-р Толинова.
Лекарите като по-консервативно съсловие трудно излизат на протести, допълни д-р Толинова. „Основно се занимаваме с прегледи и може би това е малък недостатък, защото повечето проблеми в нашата държава явно се решават чрез протести“, каза тя.
Най-сериозно ни притеснява, че в случая никой не мисли за лечение и медицина, подчерта още д-р Толинова, според която програмата ги приравнява към оператор на продажби.
„Лекарят е принуден да мисли ще му съвпадне ли часът на касовата бележка с часа на амбулаторния лист, минало ли е регламентираното време. Отделно, когато влезе здравно неосигурен пациент, той не може да бъде обслужен през медицинската програма за въвеждане в базата на медицински данни на пациента. Трябва да напишеш неговия амбулаторен лист на хвърчащ лист, да ги събираш в папка – по този начин се губят данни. Не могат да бъдат обслужени през медицинската ни програма например здравно неосигурените бременни жени, не могат да се правят имунизации на неосигурени пациенти – дейности, които ние като лекари сме задължени да ги правим по редица наредби“, уточни д-р Толинова и допълни, че от друга страна лекарите са заплашени от санкции по силата на други наредби, ако спазват тази наредба. Ако пък не я спазват са за заплашени от глоба от 500 лв. и затваряне на кабинета.

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up