Събота, Януари 16, 2021
Фелдшери настояват ДАНС и прокуратурата да влязат в БАПЗГ

Председателят на Сдружението на Фелдшерите/Лекарските асистенти в България, Александър Александров обяви още, че ще сезира ДАНС и прокуратурата за финансови нарушения в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ)

и ще настоява за подробен отчет как и за какво са били харчени средствата от членски внос. Това стана ясно на провелата се през почивните дни в Стара Загора Национална работна среща на членовете на сдружението.
Асоциацията съществува повече от 15 години , а членската й маса наброява над 50 хиляди практикуващи медицински специалисти в цялата страна. Говорим за милиони левове, подчерта Александров. Ръководството на СМФБМБ обясни още, че председателят на БАПЗГ Милка Василева официално е била поканена на срещата в Стара Загора, за да отговори на многобройните въпроси на фелдшерите. Тя обаче е отказала да присъства и е оторизирала медицинската сестра Ваня Георгиева, която е регионален координатор за Стара Загора на БАПЗГ. За съжаление госпожа Георгиева не отговори конкретно на нито един от въпросите, свързани с дейността и отчетността на БАПЗГ. Фелдшерите настояват, че не без участието на БАПЗГ, професията им е била силно обезличена и неглижирана, макар че по европейските стандарти, които страната ни е приела, професията „фелдшер” се приравнява на „лекарски асистент”.
Съсловният конфликт тлее от години, тъй като основната част от БАПЗГ, включително и председателят Милка Василева, са медицински сестри, които се грижат единствено за собствените си професионални и финансови интереси, настояват от фелшерското съсловие. Фелдшерите протестират, че членуват в БАПЗГ принудително по силата на Закона за съсловните организации и плащат членски внос, който буквално се удържа от заплатите им, без да го желаят. Те са правили многократни опити да напуснат организацията, но на практика това ги лишава от правото им да практикуват професията си. Специалистите настояват и за промяна на законодателството и обособяването им в самостоятелна легитимна структура, която да защитава интересите на професията, да се грижи за професионалното им развитие, да осигурява адекватно обучение и реализация. Нуждите на професията фелдшер не са защитени от БАПЗГ, смятат те.

Изтоник: Dariknews

Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up