Петък, Юли 10, 2020
Медицинските сестри и акушерките със самостоятелна практика

Акушерките и медицинските сестри ще имат право на самостоятелна практика. Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, вече е внесен за обсъждане в парламента. 


Поправките предвиждат възможност да се създават нов вид лечебни заведения, в които  лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки да осъществяват самостоятелно дейности като предоставяне на медицински и здравни грижи, да осъществяват на манипулации, промоция на здравето и  превенция и профилактика на болестите.
В новите Амбулатории за здравни грижи ще може да се осъществява индивидуална практика (от една акушерка, медицински асистент или медицинска сестра) или Групова практика за здравни грижи се осъществява от търговско дружество или кооперация от същите. Те ще могат да наемат допълнителен персонал, когато практиката го изисква и също да посещават дома на пациента, ако състоянието му го налага.
Регистрацията на новите лечебни заведения ще става по досегашния установен ред от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".
Подобна практика има в САЩ, където ежегодно се отчита приносът на медицинските сестри и акушерките в доболничната помощ по отношение намаляване разходите за здравеопазване и компенсиране на неравномерното географско разпределение на специалистите по здравни грижи.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    един · преди 5 месеца
    Няма лошо,нека да опитат.Бизнеса в здравеопазването не е като в търговията. Тези ,които решат да го направят трябва да са наясно ,че отварят здравен търговски обект а от тук следва- РЗИ,РИОСВ,НАП ,касов апарат ,счетоводител и т.н.Частното е голяма отговорност,липсата на такава я има само в главите на журналистите от медиите. Успех !
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Венета · преди 5 месеца
    Защо не споменавате ФЕЛДШЕРИТЕ ,които сме само 2000 ЧОВЕКА
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up