Събота, Декември 05, 2020
Д-р Тодоров: Средствата за диагностика в новия НРД са крайно недостатъчни

Средствата за първичната извънболнична медицинска помощ ще бъдат недостатъчни, докато не се направят решителни промени в начина на практикуване. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Георги Тодоров. По думите му преговорите между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за Националния рамков договор 2020 – 2022 година са започнали много късно. Според него подценените пътеки остават подценени, а надценените вървят в пакет с останалите. Недостатъчни са и средствата за извънболнична медицинска помощ, каза още той.

 

"Истината е в сравнението. Няма страна в света със здравноосигурителен модел, подобен на нашия, в която средствата за диагностика да бъдат с пъти по-малко от средствата за извънболнична помощ – специализирана, респективно общопрактикуващи. В Австрия коефициентът на медико - диагностичната дейност е 1,1 към 1, т.е. е по-висок, отколкото се дават за специалисти. От 10 години се говори, че в извънболничната помощ трябва да се наблегне, защото е по-евтино, но това не се прави“, допълни медикът.

Д-р Георги Тодоров отбеляза, че структурата на българското здравеопазване е такава, че средствата за първичната извънболнична медицинска помощ винаги ще бъдат недостатъчни, докато не се направят решителни промени. Според него с подписването на Националния рамков договор не трябва да се прибързва, тъй като документът не гарантира по-добро здравеопазване за пациентите и обрича системата на тригодишен застой.
Източник: Агенция Фокус

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up