Неделя, Септември 20, 2020
Специализантите изригнаха срещу МЗ, академичните фигури и работодатели

В декларация разпространена по медиите, специализантите по медицина и подкрепящите ги лекари и студенти изразиха остро недовлство не само от измененията в наредбата за специализация, но и срещу съсловната организация, болнични директори и академичните фигури, които са определени като лобисти. Целият текст на декларацията:
"Въпреки проведените разговори и заявката от страна на Министерството на здравеопазването за зачитане на правата ни и съобразяване с мнението ни във връзка с Наредбата, текстовете приети на 23.07.2019, както и предложените за обсъждане на 01.10.2019 г., не само не отразяват мнението ни ,като част от лекарското съсловие, но и са в наш ущърб. Предвид това, че текстът на този нормативен акт определя до голяма степен протичането на немалка част от професионалния ни път и оказва значително влияние върху всички сфери на живота ни, ние студентите по Медицина, лекарите-специализанти, както и подкрепящите ни лекари-специалисти и членове на академичната общност, изразяваме острото си несъгласие с текстове.

 

Отношението на Министерството на здравеопазването по проблема, като проводник на държавата политика в сектора, доказва незаинтересованост относно мнението и проблемите ни и липса на желание за съвместна работа по тях. Въпреки представените анализи, становища и предложения ( вх.н. 15-00-167/20.08.2019) и принципно съгласие с тях от страна на министерството, те не бяха взети предвид. Както приетите промени към 23.07.2019, така и предложенията към 01.10.2019г, не са в наш интерес, написани са тенденциозно, реваншистко и в разрез с моралните норми на поведение към цяло едно поколение от лекари.

Обидени, омерзени и ядосани сме от опитите исканията ни да се подменят и да се прокарат още по-закрепостяващи мерки спрямо българските лекари-специализанти и млади специалисти. Нелепо е подобни действия да се прокарват под надслова кадрова политика. В този вид т.нар. кадрова политика сигурно и безвъзвратно ще принуди младите кадри на лекарското съсловие да напуснат държавата и да търсят реализация в чужбина.

Настояваме за незабавно преразглеждане на целия нормативен акт и оформяне на изцяло нова концепция, при вземане предвид мнението на тези, които най-много ще засегне - студентите по медицина - бъдещи специализанти и лекарите-специализанти.

Отказваме да бъдем представлявани от БЛС (Български лекарски съюз), болнични директори и други фигури, които доказаха,че не работят в наш интерес. Отказваме да се съгласим с лобистките текстове, облагодетелстващи академични фигури и работодатели. Отказваме исканията ни да бъдат подменяни.

Заявяваме твърдата си позиция и настояваме за незабавни мерки. Заявяваме готовност да потърсим правата си по всякакъв друг законов начин, в случай,че не бъдем чути. Настояваме за внимание по въпросите на емиграцията, която неминуемо ще последва поредния отказ да участваме в решаването на въпроси,които касаят живота,работата и ежедневието ни."
Източник: е - Здраве и култура Здравен форум


 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    АЗ · преди 11 месеца
    Формулата "ние, студентите по медицина" и т.н. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не отразява становището на хилядите български и чуждестранни студенти в МУ-Варна. Едно е да имаш мнение, друго - да смяташ, че непременно трябва да го уважат. И тези заплахи за емиграция - ами всеки е свободен да живее както намери за добре и както му позволяват способностите. Моля, не обобщавайте и не се отъждествявайте с мнението на цялото медицинско съсловие! Стига предизборни "акции"!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up