Понеделник, Ноември 30, 2020
КНСБ на протест

КНСБ, един от двата „представителни” синдиката организира протест на лекари и медицински сестри на 7 октомври. Основното искане е увеличение на заплатите на лекарите и медицинските специалисти, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов заяви "Ние можем да организираме да бъдат подадени масови заявления за напускане, но защо държавата да бъде поставена на колене?”
КНСБ искат минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници; 950 лева за медицински сестри в университетските болници. Колективният трудов договор трябвало да стане задължителен за всички медицински специалисти. Синдикатът иска законова промяна, която да дава възможност за директни указания от Министерство на здравеопазването към представителите и бордовете на болничните дружества.

Колективният трудов договор в отрасъл здравеопазване, подписан миналата година с полагащите му се дитирамби, предвижда минимална работна заплата на сестрите и акушерките от 900 лева. Когато преди няколко месеца сестри от цялата страна излязоха на протест с искане на възнаграждение от две минимални работни заплати (1120 лева), от КНСБ се разграничиха. Тогава Кокалов каза: „Сега сме на масата на преговорите, ако не стане, то ние ще стигнем до национална стачка и много по-голям протест тогава".
Да ме прощава Д-р Кокалов, ама синдикатът му не може да организира Национална стачка. Мисля, че не могат да организират никаква стачка. Не съм чул да са го правили през последните 10 години, а не да не е имало поводи. Те могат да правят протести с красиви плакати и шапчици, на които участват предимно щатните им служители.
След като няма национална стачка, значи преговорите са се увенчали с успех. Обратното, ако са се увенчали с успех, защо се организират протест?
Какъв е този успех, след като се поставят искания, които са договорени още миналата година?
А КНСБ носи ли отговорност за състоянието на здравната система? Нали те са страна по Колективния трудов договор? Нали всички закони, свързани със здравната система, минават за одобрение през Съвета за тристранно партньорство, където КНСБ е постоянен член? Самият Д-р Кокалов е член на Надзорния съвет на НЗОК, сиреч пряко отговаря за приемането и прилагането на правилата на здравното осигуряване. И той е такъв не от днес или вчера, а кажи речи, откакто НЗОК съществува.
След като синдикатът е част от управлението, тогава срещу кого точно протестира? Срещу себе си?
КНСБ не се борят за заплати на работещите
Ако се бореха за заплати, щяха ли да се противопоставят на протеста на сестрите, още повече водачката им Мая Илиева беше председател на секцията на КНСБ в болницата?
Ако се бореха за заплати щяха ли да мълчат, когато едни лекари вземат 1200 лева, а други 56 000 лева? Как последните се вписват в протеста им?
Ако се бореха за заплати щяха ли да поставят искания, които вече са договорени? КНСБ не се борят за и повече права за работниците. Те поискаха повече права за министъра на здравеопазването .....
След като не искат заплати и права, какво тогава искат?
Бидейки част от властта, синдикатът иска повече власт.
В тази връзка, лекарите и сестрите нямат място на улицата, най-малко в подкрепа на нечии властови амбиции.
Д-р Стойчо Кацаров


 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up