Събота, Февруари 22, 2020

25 ромски студенти по медицина ще станат доброволци за един ден в ромския квартал „Надежда“ в Сливен , за да убеждават други младежи да продължат образованието си. Това е последната от поредицата им доброволческите инициативи в рамките на проекта „Менторска програма за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности“.

 

Пред БНР Боян Димитров от „Тръст за социална алтернатива“, който стои зад този проект, обясни, че чрез личен пример е най-силна мотивацията да те последват.

„Стипендиантската програма за студенти от ромски произход започна през 2018-2019 година и ще продължи в следващите 6 години. През изминалата година имаме 25 стипендианти, а през следващата година ще подкрепим 40 младежи. Конкурсът за кандидатстване ще започне през септември. Всички, които имат желанието да изучават медицински специалности, да следят на сайта на „Тръст за социална алтернатива“ за обявяване на датите за конкурса“, посочи той.

 По думите на Димитров мисията им е да счупят „колелото на бедността в страната, като се започне от ранно детско развитие, мине се през образованието и се стигне до кариерно развитие“.

Той посочи, че насърчаването на образованието в ромската общност трябва да е държавна политика.

Можете да чуете цялото интервю ТУК

Източник: БНР 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up