Сряда, Август 12, 2020

 Предложени са изменения, които предвиждат сестри и акушерки да имат право да разкриват свои самостоятелни кабинети. Промените в Закона за лечебните заведения са публикувани на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане.Тези промени бяха предложени от самите специалистите по здравни грижи. По този начин медицинска сестра ще може да превърже рана или да сложи инжекция в свой кабинет, а акушерките да следят бременността на жените, без присъствие на лекар, което до този момент беше задължително. 

От здравното ведомство предлагат регламентирането на нов вид лечебно заведение като организационно обособена структура, в която лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки осъществяват самостоятелно здравни грижи, манипулации и дейности, свързани с промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите. Специалистите по здравни грижи ще могат да регистрират практиките си като ЕТ или еднолично търговско дружество.

 

„Целта е да се даде възможност по-голям избор за професионално развитие, както и за изкарване от сивия сектор на този вид услуги, чието търсене в последните години се увеличава“, аргументират се от МЗ. Идеята също така е по този начин да се привлекат повече млади хора към тези професии, при които има остър дефицит на кадри.

„От психологическа и икономическа гледна точка здравните грижи, осъществявани в домовете на пациентите (тези грижи се наричат още формални) са по-изгодни – пациентите остават в обичайната си среда, а здравословното им състояние се наблюдава от медицински специалист, който в случай на необходимост може да окаже спешна помощ и да осъществи координация с лекар от извънболничната или болничната медицинска помощ“, мотивира се още МЗ.

Според здравното министерство, със застаряването на населението и съпътстващата полиморбидност на възрастните хора, се увеличава потребността от здравни грижи, каквито сестрите биха могли да предоставят и самостоятелно.

Другите основни искания на медицинските сестри – за основна стартова заплата от 1120 лева, достойни условия на труд и възможност за създаване на собствени съсловни организации обаче все още остават неизпълнени от властта.

Период на обществената консултация е от  20.08.2019 г. до 18.09.2019 г.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up