Петък, Септември 20, 2019

Един от водещите руски онколози проф. Сергей Абашин, главен научен сътрудник в отдела по клинична онкология на института "Д. Рогачьов" посочи основните симптоми, които свидетелстват за развитието на рак.

От думите на професора става ясно, че много важно е да разберем, че ракът вече не е фатално заболяване и лекарите са се научили да го лекуват. Но шансовете за успех са много по-големи, ако болестта е открита в ранните стадии.

Онкологът пояснява и защо ранното откриване на болестта е толкова важно. Ракът, открит в първи и дори втори стадий, в повечето случаи днес е напълно лечим и без рецидиви.

Ракът, открит в трети стадий, понякога може продължително да се държи под контрол като хронично заболяване, без да се нарушава качеството на живот на пациента.

Ако ракът се е развил до четвърти стадия може да се говори за удължаване на живота за максимално възможен (не твърде дълъг) период.

Според Сергей Абашин това не е епидемия. Заболеваемостта от рак нараства повече или по-малко заедно с увеличаване на продължителността на живот. Непропорционално, но заедно, предвид факта, че ракът основно е заболяване на втората половина от живота.

7 симптома

Първична тревога и както за лекарите, така и за всеки човек трябва да бъде само седем симптома, които трябва да бъдат запомнени, подчертава професорът и ги огласява:

1. Всяко необичайно кървене или отделяне.

2. Уплътнение или удебеление в млечната жлеза или където и да е по тялото.

3. Всяка дълго незарастваща рана.

4. Нарушения в изпразването на червата и / или пикочния мехур.

5. Дрезгавост и / или продължителна кашлица.

6. Храносмилателно разстройство или затруднено преглъщане.

7. Всяка забележима промяна на брадавица или бенка.

Освен това общопрактикуващите лекари и всеки човек трябва да внимават за всякакви неясни симптоми, които не се вписват в моделите на обичайните заболявания. В случай на дори леко подозрение, е необходима проверка за рак - туморът е по-добре да не бъде открит, отколкото да бъде пропуснат.

И още един важен нюанс: онкологът не е лекар, който се занимава с ранната диагноза на рака. Общопрактикуващите лекари ще помогнат за идентифициране на рак в ранен стадий: рак на гърдата - мамолог, рак на белия дроб - пулмолог или специалист по туберкулоза и т.н., казва в заключение специалистът.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up