Понеделник, Септември 21, 2020

Един от водещите руски онколози проф. Сергей Абашин, главен научен сътрудник в отдела по клинична онкология на института "Д. Рогачьов" посочи основните симптоми, които свидетелстват за развитието на рак.

От думите на професора става ясно, че много важно е да разберем, че ракът вече не е фатално заболяване и лекарите са се научили да го лекуват. Но шансовете за успех са много по-големи, ако болестта е открита в ранните стадии.

Онкологът пояснява и защо ранното откриване на болестта е толкова важно. Ракът, открит в първи и дори втори стадий, в повечето случаи днес е напълно лечим и без рецидиви.

Ракът, открит в трети стадий, понякога може продължително да се държи под контрол като хронично заболяване, без да се нарушава качеството на живот на пациента.

Ако ракът се е развил до четвърти стадия може да се говори за удължаване на живота за максимално възможен (не твърде дълъг) период.

Според Сергей Абашин това не е епидемия. Заболеваемостта от рак нараства повече или по-малко заедно с увеличаване на продължителността на живот. Непропорционално, но заедно, предвид факта, че ракът основно е заболяване на втората половина от живота.

7 симптома

Първична тревога и както за лекарите, така и за всеки човек трябва да бъде само седем симптома, които трябва да бъдат запомнени, подчертава професорът и ги огласява:

1. Всяко необичайно кървене или отделяне.

2. Уплътнение или удебеление в млечната жлеза или където и да е по тялото.

3. Всяка дълго незарастваща рана.

4. Нарушения в изпразването на червата и / или пикочния мехур.

5. Дрезгавост и / или продължителна кашлица.

6. Храносмилателно разстройство или затруднено преглъщане.

7. Всяка забележима промяна на брадавица или бенка.

Освен това общопрактикуващите лекари и всеки човек трябва да внимават за всякакви неясни симптоми, които не се вписват в моделите на обичайните заболявания. В случай на дори леко подозрение, е необходима проверка за рак - туморът е по-добре да не бъде открит, отколкото да бъде пропуснат.

И още един важен нюанс: онкологът не е лекар, който се занимава с ранната диагноза на рака. Общопрактикуващите лекари ще помогнат за идентифициране на рак в ранен стадий: рак на гърдата - мамолог, рак на белия дроб - пулмолог или специалист по туберкулоза и т.н., казва в заключение специалистът.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up