Неделя, Юли 05, 2020

Медицинските сестри възобновяват протестите си след уволнението на лидерката им – Мая Илиева.

Днес медици от няколко български града се организират, за да излязат на протест в защита на уволнената медицинска сестра от столичната болница "Токуда" Мая Илиева. Те се готвят да поискат оставките на здравния министър, съсловните и синдикалните лидери.

Хора от София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Карлово сложиха слоган "Не на страха!" в своите профили в социалните мрежи в защита на Мая Илиева. 

„Тук съм, за да изразя нашето съпричастие на фелдшерите и на цялата гилдия на фелдшерите в България за Мая Илиева, защото тя е една достойна жена, която излезе с лицето си, поведе медицинските сестри в една битка за раноправие, за права, за законови промени, които би трябвало да се случат в държавата. Когато един човек започне наистина да си търси правата и да настоявя за промени, особено в системата на здравеопазването, той бива унижаван, бива уволняван, бива наказван затова, което прави в името на пациентите и в името на съсловието на медицинските специалисти“, заявява Александър Александров, фелдшер.

„Този акт на уволнение не е справедлив. Благодарим на болница „Токуда“, че вдигна още една част от нашето заспало съсловие“, заяви Велена Тонева, колега на уволнената медицинска сестра.

„Това е абсурд. Това е една сестра, която е изградена през годините“, заяви Генчева по повод на мотивите дадени от болница „Токуда“ за уволнението на Мая Илиева.

Илиева твърди, че е уволнена, защото е неудобна и е предизвикала проверки в болницата. А махането й станало с позволението на КНСБ, чиито вицепрезидент я заплашвал,че лично ще се погрижи да не работи повече в лечебното заведение.

От самото начало на протестите на сестрите преди няколко месеца обаче съсловната им организация и синдикатите се разграничиха от тях.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up