Сряда, Януари 27, 2021

В сравнение с мъжете, само 30% от жените практикуват редовно някакъв вид спорт.

Със сигурност повече от половината спазват някаква диета или си налагат трудно обосновани, понякога абсурдни от медицинска гледна точка ограничения.

Затова как да се храним здравословно, какво да ядем, за да не напълняваме и кои храни са препоръчителни през летния сезон, разговаряме с диетолог №1 на България – проф. д-р Донка Байкова. „Жаждата е закъснял симптом на дехидратацията, не трябва да я допускаме. Една препоръка, която бих дала е всеки час да се приема по една водна чаша течност“, съветва проф. Байкова.

„Доказано е с доста проучвания, че човек се чувства най-добре и поддържа най-добър здравен статус, чрез консумация на храни и напитки, които се произвеждат в съответната климатогеографска ширина, към която той принадлежи във филогенетичен план, т.е. като поколение, като наследственост, защото ензимните системи на нас човеците са дълго онаследили насоченост за най-добра използваемост на храната по генетичен път, по пътя на поколенията. В развитие страни има една препоръка, която гласи – Консумирайте и предпочитайте храни, произведени в един регион, не повече от 80 км отдалеченост от мястото, на което вие сте родени и живеете“, коментира още проф. Байкова.

Цялото интервю чуйте в аудиото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up