Петък, Януари 15, 2021

На второ четене в парламентарната здравна комисия влизат промените в Закона за съсловната организация на фармацевтите. Миналият месец ръководството на гилдията обясни, че промените са нужни, за да се подобрят правилата и да се улесни работата на висшите органи на БФС. Не всички членове бяха съгласни с ръководството. Опонентите заявиха, че не трябва да се приемат точно преди отчетно-изборния конгрес на съсловната организация, който е планиран за есента. Броят на делегатите на Конгреса на БФС следва да бъде намален в следствие на измененията. В момента те са по един на 10 членове, а на първо четене се прие да се избира по делегат на 20 членове на районните колегии. Аргументите на проф. Илко Гетов, председател на БФС бяха, че броят на фармацевтите се е удвоил през последните няколко години и достига 6500.
Тоест, делегатите на Конгреса трябва да са 650, ако не се променят правилата.
Такъв голям брой хора трудно биха взели някакво решение, каза той. 

Според негови колеги обаче по този начин се нарушава представителността.
Затова сега има ново предложение на здравната комисия за промени, които предвиждат да се посочва един делегат на 15 фармацевти.

Новите текстове предвиждат при брой на членовете на регионалната колегия, който е с повече от десет души над нормата на представителство, броят на делегатите да се увеличава с един.

При избрани по-малко от половината представители по данни на регионалните колегии съобразно броя на членовете на БФС, Конгресът се отлага с три месеца, пише още в проектозакона. 

Записано е също решенията на органите на БФС на национално равнище да са задължителни за регионалните колегии и за членовете на БФС. Това породи съмнения, че може да се стигне до авторитарност при вземането на решения.

Според Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки по този начин съдбата на всички фармацевти ще се решава от 5 човека. На предишното заседание той заяви, че с новите текстове се променя изцяло духът на закона, а най-притеснителното е, че решенията на централните органи не могат да бъдат обжалвани никъде.
Предвижда се те да могат да се атакуват в съда, но това беше определено преди време от КС като противоконституционно.

 По предложение на председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова чрез Закона за съсловната организация на фармацевтите се правят изменения и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.  Ще бъде гласувано също удължавне на срока (по обигран български обичай времето не стига) за изготвяне на стандартите по специалности и правилата за добра медицинска практика.
Той изтече на 30 юни, а новата дата е 30 ноември.

Текстовете предвиждат също Националният съвет по цени и реимбурсиране да може да контролира и променя цените на лекарствените продукти и да ги включва или изключва от Позитивния лекарствен списък.

А също и да извършва оценка на здравните технологии на лекарствата.

Решаващото заседание е този четвъртък.

Източник: Clinica

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up