Събота, Януари 16, 2021

Българският лекарски съюз излезе със становище относно представения в началото на седмицата от Кирил Ананиев нов модел на здравното осигуряване. Според съсловната организация е недопустимо изборът на пациентите да избират кой да ги лекува, да бъде заменено с това кой да финансира лечението им.

"Това е голямо постижение, че преди 20 години пациентите си избираха и си избират към настоящия модел лекар и лечебно заведение, в което да се лекуват. Ако този здравноосигурителен модел влезе в сила, те ще избират фонд, защото този фонд може пък на мен да не ми предложи договор. Към настоящия момент аз имам договор с НЗОК и съответно пациентска листа, но ако образно казано НЗОК се наруши, не бих казал, че ще има същата съпоставка. На практика тези пациенти, които не са в моята листа, те ще бъдат в листата на някой друг общопрактикуващ лекар, който ще има договор или няма да има с фонда, който пациентът е избрал", коментира д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС.

По същия начин стоят нещата с всички лечебни заведения, защото болницата "Х" може да няма договор с фонда на пациента, подчерта той.

"Ние бихме желали да участваме в един процес, в който да се уточнят дейностите, които ще влизат в основния пакет, да има една сигурност в съсловието, че това е гарантирано от всички фондове, даже в първоначалния вариант нашата съсловна организация беше изключена в този преговорен процес и всички лечебни заведения трябваше да договарят директно с фондовете", каза д-р Брънзалов.

„Това вече не е конкуренция! Конкуренция би било, когато на пазара има играчи, които могат да донадграждат“, допълни още той.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бнт

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Мая · преди 1 години
    Направете като в Чирковата болница, плащаш на касата колкото е тарифата, а не за една операция да обикалям и да ми искат от 900 до 2 500 лева! Болницата му работи така около 15 години и няма да доплащаш под масата и се отнасят с уважение към пациентите!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up