Петък, Август 07, 2020

Зрението е най-важната функция на човешкия организъм за опознаване на обкръжаващия свят. Чрез него получаваме 90% от информацията за външната среда. Много от заболяванията на окото, срещащи се в детската възраст, нарушават физическото и психическото развитие на децата и са в основата на инвалидизацията на обществото.
От кои болести на очите страдат най-често децата, кои са причините за тях и как да опазим детското зрение разговаряме с началника на Очната клиника в Александровска болница доц. д-р Александър Оскар.

След успешно издържан конкурс от март 2019 г. доц. д-р Александър Оскар застава начело на Очната клиника на Александровска болница. Завършил е Медицински университет - София с отличие през 2003 г., а шест години по-късно придобива специалност по нервни болести и защитава образователна и научна степен “Доктор“ в област невроофталмология. През 2015 г. придобива специалност по очни болести. Доц. Оскар е преподавател към Катедрата по офталмология на Медицински университет - София. Има над 70 публикации в български и чужди научни списания, както и повече от 50 участия в научни конгреси. Специализирал е в престижни клиники в Ню Йорк, САЩ.

През 2012 г. Организацията на евреите в България “Шалом”, чийто председател понастоящем е доц Оскар, съвместно с УМБАЛ “Александровска”, стартират инициативата “Направи добро” за очни прегледи на деца на възраст от 4 до 10 години. Прегледани са над 20 000 деца от цялата страна, като на 1000 от тях са дарени и очила.

Кои са най-често срещаните очни болести при децата, доц. Оскар?

Най-честите детски заболявания на очите, спрямо възрастта на малките, са нарушената функция на слъзната система, преминавайки през нарушената рефракция - т.е. нарушената пречупвателна среда на очите и оттам развитието на мързеливо око (амблиопия) и кривогледство (страбизъм). Това са трите най-социалнозначими проблема.

Значимостта им е сериозна, тъй като например нарушената проходимост на слъзната система засяга почти половината от бебетата. Като до 6-ия месец при по-голямата част от тях проходимостта се възстановява. Така или иначе, около 10% от бебетата на 6-месечна възраст имат нарушена проходимост на слъзните канали - очите сълзят обилно. Това е един от най-честите проблеми, с които се сблъскваме.

Много коварно е мързеливото око (амблиопията), защото в повечето случаи няма никакви външни прояви. Мързеливо око е състоянието, което наричаме при намалена зрителна острота, а не кривящото око (страбизъм). Родителите много често се бъркат и смятат, че когато няма външни прояви, когато очите не кривят, няма амблиопия, което е погрешно.

Нерядко в клиничната практика се сблъскваме със случаи на деца в I, II клас, които за първи път идват на преглед при офталмолог и родителите с ужас установяват, че детето не вижда с едното око. То фактически компенсира, гледайки със здравото око, не се оплаква, тъй като децата не знаят какво е да виждаш нормално, те не са изгубили зрението си, за да могат да сравнят преди и след загубата му. Децата смятат, че това е нещо нормално. И идвайки на преглед, установяваме, че детето вижда например само на 5% с едното око. Тъй като амблиопията се лекува до 8-, 9-, 10-годишна възраст, ако се диагностицира по-късно и съответно започне лечението на по-късен етап, много трудно може да се помогне.

Разбира се, в Очната клиника на Александровска болница правим всичко възможно да помогнем на децата с този проблем. Тук искам да отворя една скоба, че ние сме единствената специализирана детска очна клиника в цялата страна и имаме пациенти за консултация и съответно за лечение на деца от всички краища на България.

И третият проблем е, че много често мързеливото око и кривогледството се съчетават, тъй като окото, което е кривогледо, развива в последствие и амблиопия, става мързеливо. Причината за това е, че мозъкът не може да възприема два различни образа и потиска образа от окото, което е кривогледо.

Как родителите могат да разберат, че нещо не е наред с очите на детето им?

На първо място родителите трябва да знаят, че дори и децата да нямат оплаквания, дори и да няма видими проблеми със зрението на детето, е хубаво на 6-ия месец от живота на бебето да го заведат на първи преглед. Ние разполагаме с много модерна, съвременна апаратура, която ни позволява да диагностицираме проблемите в много ранна възраст.

Следващият препоръчителен преглед е на 3 години и половина. Тогава освен рефракцията - наличието или не на кривогледство, изследваме вече и зрението на детето. Следващият преглед е в предучилищна възраст. Посещенията при офталмолога трябва да продължат и всяка година в първите няколко години от ученическия живот на детето. Това е нашият съвет, това е и препоръката на Световната здравна организация.

Колкото до това, какво би могло да притесни родителите, а и за какво трябва да “светва червената лампичка”, че нещо със здравето на очите на детето им не е наред - ако мога да ги подредя хронологично е, първо, кривогледството. При бебетата много често изглежда, че едното око, (а може и двете очи) се криви и това кара родителите да водят децата на преглед. За щастие, в повечето случаи се оказва, че няма проблем, а просто заради формата на клепачите изглежда, че детето има кривогледство, особено на снимка.

Друг проблем в по-късна възраст вече, е когато детето затваря едното око. При кривогледство например, окото, което криви, особено ако възникне на 7-8-годишна възраст, за да се избегне раздвояване на образите, детето може непрекъснато да затваря едното око.

Друг симптом, на който родителите трябва да обръщат внимание, е честото мигане на детето по необясними причини. В повечето случаи причината е алергия. Сега е сезонът на алергиите и зачестяват тези оплаквания - честото мигане, търкането на очите, съчетано или не със зачервяване на очите. Но може да става въпрос и за очно заболяване.

Друг характерен симптом, че нещо не е наред със зрението на детето, е неспецифичното положение на главата, когато децата гледат под определен ъгъл. Симптом, че нещо не е наред с очите, е и когато децата при четене приближават много близко наблюдавания обект. Разбира се, в детска възраст децата го правят, защото имат лоши навици, но нерядко това е симптом и на някакво очно заболяване. Също сериозна причина за безпокойство, е, когато зеницата на едното око не е с нормалния си цвят, а е белезникава, бяла. Това може да се дължи както на катаракта, така и на други сериозни очни заболявания, включително и очен тумор.

Какво най-често уврежда зрението на децата?

В света, в който живеем, разбира се, че едни от големите виновници са дигиталните устройства. Те навлязоха много сериозно в живота на хората, включитело и на децата. Една от най-честите причини за влошаване на зрителната функция е прекомерната употреба на мобилни телефони, смартфони и таблети. Децата злоупотребяват с тях, а родителите в желанието си да им угодят, а и за да си осигурят някоя и друга минута спокойствие, дават телефоните, децата играят с тях в непосредствена близост до екрана по 1-2 часа и освен че се пренапрягат и превъзбуждат, значително натоварват зрителната система. Това е причината все по-често да виждаме деца с кривогледство, което е отключено от прекомерната употреба на дигитални устройства.

А как влияе телевизорът на детското зрение?

Телевизорът, когато се гледа отдалеч, не натоварва толкова очите, колкото нервната система. Това потиска цялостното нервнопсихично развитие на детето. Едно дете до 7-8-годишна възраст трябва да се стимулира да мисли, да му се дават различни задачи, които то само да изпълнява. Ако пасивно гледа само детски филми, ще се забави неговото развитие.

Какви са рисковете за зрението на недоносените бебета, доц. Оскар?

С възможностите на съвременната медицина недоносените бебета, дори и с по-ниско тегло, оцеляват, но това крие рискове за настъпване на усложнения, включително и очни такива. Погрешно е схващането, че кислородът е токсичен за очите на децата и бебетата, които са били в ковьоз, развиват очни усложнения.

Като цяло, се смята, че 32-та гестационна седмица или тегло до 1500 грама на бебето са критични за развитието или не на зрителни увреждания. Т.е. при децата, родени след 32-ра седмица или с тегло над 1500 грама, има значително по-нисък риск за развитие на очни усложнения. Това го казвам, защото много често идват разтревожени родители, чието дете е било 1, 2, 3 дни или седмица в ковьоз и смятат, че може да има зрителни увреждания.

При всички положения е хубаво, разбира се, да се направи консултация с очен специалист, но децата, които са родени след тази възраст или с по-високо тегло, в повечето случаи нямат зрителни увреждания. Тези, които са родени преди 32-ра седмица - това е граничната възраст и с по-ниско тегло, пропорционално на незрялостта на плода имат и съответните усложнения. Като най-тежкото усложнение е ретинопатията, свързана с недоносеността. Тя в крайната си форма води до тежко и необратимо отлепване на ретината, съответно и до загуба на зрение на едното, много често и на двете очи.

Напоследък се заговори за психогенни фактори, причина за проблеми със зрението на децата. Кои са тези фактори и в какво се изразяват?

Половината от човешкия мозък е ангажирана в обработването на зрителната система. Самото зрително възприятие е изключително зависимо от емоционалното състояние на човека. И отново във връзка с динамичния стресогенен начин на живот хората, бидейки подложени на различни фактори - напрежение, нарушен психосоциален климат, могат да трансформират подсъзнателно стреса в някакво телесно оплакване. И най-често това е зрително нарушение - както при възрастните, а в последните години изключително много се увеличи честотата и в детска възраст. Деца, които често са свидетели на семейните проблеми между родителите, деца, които са подлагани на унижение, обиди в училище, прекалено амбициозните деца, за да покажат подсъзнателно, че има някакъв проблем, те де факто трансформират стреса в зрително нарушение - казват, че не виждат. И наистина не виждат.

Тогава е много важен правилният подход както с детето, така и с родителите. Ако офталмологът не успее до месец-два да помогне на детето, задължително трябва да се консултира с детски психиатър.

В крайни случаи се инициира и медикаментозно лечение, за да се помогне на детето да овладее психичния проблем и оттам да се възстанови и зрението.

Каква е профилактиката на очното здраве при децата?

Профилактиката е първо, да се правят редовните очни профилактични прегледи. Ако едно заболяване се установи достатъчно рано, има голяма вероятност то да бъде напълно излекувано. Второто е да се внимава с употребата на дигитални устройства. Разбира се, не може децата напълно да се лишават, но не бива и да се оставят произволно да ги ползват колкото самите те искат. Да се използва подходящата светлина в помещенията, да се спазва необходимата дистанция от 35 см при зрителна работа, а не децата да лягат върху чина, когато пишат или четат. Препоръчваме да използват слънчеви очила, тъй като ултравиолетовата радиация е много силна и вреди на очите. Това са общи профилактични препоръки, които могат значително да намалят вредата.

От години провеждате инициативата “Направи добро” за очни прегледи на деца от цялата страна на възраст от 4 до 10 години. Какво е очното здраве на българчетата?

Това е интересен въпрос. Няма база данни, но нашите собствени наблюдения от близо 10-годишното изследване на децата, ни накара да си направим някои изводи.

Изследването започнахме в Северозападна България и това, което ни направи впечатление, е, че над 90% от децата в ранна ученическа възраст не са консултирани от очен специалист. За София около 50-55% от децата не са консултирани.

Съответно това увеличава риска от развитието на очни заболявания, като амблиопия, (която засяга 5-6% от децата) да остане недиагностицирана, оттам и нелекувана. Това означава, че 5-6 на всеки 100 деца имат мързеливо око. Виждам, че все повече колеги ентусиазирано започват да участват в различни скринингови програми за детско очно здраве, което е хубаво, защото не трябва да има дете в предучилищна възраст, което да не е минало през такъв скрининг. Но на фона на детското очно здраве в Европейския съюз в България за съжаление, сме на последните места по отношение на скрининга и профилактиката на детското очно здраве.

Източник: zdraveto

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up