Понеделник, Август 19, 2019

УС на Сдружението на фелдшерите илекарските асистенти в България разпространи протестно писмо във връзка с изказване на министър Ананиев, в което той волно или неволно приравни фелдшерите на санитарите. Фелдшерите заплашва с ефективни стачни действия, ако не получат публично извинение до края на месеца. Ето и целия текст на писмото:
Във връзка с направено изявление на Министър Кирил Ананиев пред националните медии на 24.06.2019г. относно : „Представяне на методика на МЗ за формиране на работни заплати на медицинските специалисти”.
Управителният съвет на „Сдружението на Фелдшерите/Лекарските асистенти в България „– СМФБМБ остро протестира срещу проявената некомпетентност и безотговорно отношение на Министър Ананиев относно Медицинските специалисти Фелдшери/Лекарски асистенти.

В своето изказване Министър Ананиев обявява: „....... какво да бъде съотношението между фелдшер, професионалист по здравни грижи и лекар, и някои други такива.
Това което ще предложим и ще го тестваме, е ако приемем че фелдшерът получава коефициент единица, едно и седем е за професионалистите по здравни грижи, и две и две е за лекарите.” Министърът осезаемо демонстрира незнание и/или незаинтересованост (проявена не еднократно) към съсловието на Фелдшерите/ЛА в България.
Затова припомняме фактите обусловени със законови, подзаконови и разпоредителни нормативни документи в Р.България(Единни държавни изисквания, Закон за здравето, Закон за здравното осигуряване, Закон за висшето образование, Квалификационна характеристика, Наредба № 1 / 2011г. на МЗ ДВ бр. 50/2011г. и Длъжностните характеристика на работните места):
Фелдшер/Лекарски асистент е регулирана медицинска професия с право на консултативно –диагностична, терапевтична и профилактична медицинска дейност(помощ) и здравни дейности в рамките на своята компетентност.
Объркването на понятия и непознаването на медицинската ерархиа е факт. Министър Ананиев неглижира и омаловажава важната и значима за Българското здравеопазване медицинска професия Фелдшер/Лекарски асистент. Объркването на наименованията на медицински професии като Фелдшер/Лекарски асистент със санитар или парамедик, и обявяването на несъществуващи професия – „Професионалист по здравни грижи”(направление в медицинското образование) е недопустимо, абсурдно и едва ли е в плюс за Министър Ананиев и Министерство на здравеопазването като държавна институция!
УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА „СДРУЖЕНИЕТО НА ФЕЛДШЕРИТЕ/ЛЕКАРСКИТЕ АСИСТЕНТИ В БЪЛГАРИЯ „– СМФБМБ, НАСТОЯВА ЗА НЕЗАБАВНО ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ ОТ СТРАНА НА МИНИСТЪР АНАНИЕВ КЪМ ФЕЛДШЕРИТЕ/ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ ПРАКТИКУВАЩИ В БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СВЪРЗАНО С ДЕМОНСТРИРАНОТО НЕПРИЕМЛИВО ОТНОШЕНИЕ СПРЯМО ТЯХ.
Управителният съвет на „Сдружението на Фелдшерите/Лекарските асистенти в България „– СМФБМБ очаква този акт до 01.07.2019г. В противен случай организацията ни ще предприеме ефективни протестни действия в цялата страна. Поради не информираност и незнание на чиновниците в Министерство на здравеопазването и на Министър Ананиев за значението, дейностите и функциите на медицинската професия Фелдшер/Лекарски асистент, ние ще сме принудени да спрем работата си в ЦСМП, държавни, общински, институционални, социални и образователни медицински и здравни заведения и структури в България за да им изясним мястото и значението на тази медицинска професия.

Снимка segabg.com


Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Севда Нанаджиева-фел · преди 1 месеца
  Докога ще търпим невежеството и неоценяването на нашия труд?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Спешен фелдшер · преди 1 месеца
  1.1-Фелдшери
  1.7мед сестри 2.2лекари. Знае ли този човек кой какво , как и къде работи....какви отговорности носи , защото думите му показват обратното... Това му изказване носи за голям риск за Спешна помощ по филиалите, именно тези фелдшери с коефициент 1:0 извършват Спешната дейност и на терен и в амбулатория подпомагани от мед сестрите на които давате 1:7..Давате ли си сметка какво ще стане?!? Фелдшер не може да взема повече от лекар - ДА. А мед сестрата- повече от мед фелдшер...?!? Това е парадокс!!!!! Лекар посещава адрес с мед сестра. Наистина ли не си давате сметка, кое е по разумно и евтино?!? Та Вие сте икономист!! Или все още не сте наясно с правата и задълженията на работещите в системата?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Негина Попова-фелдше · преди 1 месеца
  На някого ли му е изгодно да ни държи в затъмнение??Санитарите не могат да се сбъркат с фелдшера-лекар!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Негина Попова -фелдш · преди 1 месеца
  Как е възможно да има хора в тази държава да не знаят какво е фелдшер нали цял един живот ги лекуваме и спасяваме пациентите!!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up