Събота, Август 08, 2020

УС на Сдружението на фелдшерите илекарските асистенти в България разпространи протестно писмо във връзка с изказване на министър Ананиев, в което той волно или неволно приравни фелдшерите на санитарите. Фелдшерите заплашва с ефективни стачни действия, ако не получат публично извинение до края на месеца. Ето и целия текст на писмото:
Във връзка с направено изявление на Министър Кирил Ананиев пред националните медии на 24.06.2019г. относно : „Представяне на методика на МЗ за формиране на работни заплати на медицинските специалисти”.
Управителният съвет на „Сдружението на Фелдшерите/Лекарските асистенти в България „– СМФБМБ остро протестира срещу проявената некомпетентност и безотговорно отношение на Министър Ананиев относно Медицинските специалисти Фелдшери/Лекарски асистенти.

В своето изказване Министър Ананиев обявява: „....... какво да бъде съотношението между фелдшер, професионалист по здравни грижи и лекар, и някои други такива.
Това което ще предложим и ще го тестваме, е ако приемем че фелдшерът получава коефициент единица, едно и седем е за професионалистите по здравни грижи, и две и две е за лекарите.” Министърът осезаемо демонстрира незнание и/или незаинтересованост (проявена не еднократно) към съсловието на Фелдшерите/ЛА в България.
Затова припомняме фактите обусловени със законови, подзаконови и разпоредителни нормативни документи в Р.България(Единни държавни изисквания, Закон за здравето, Закон за здравното осигуряване, Закон за висшето образование, Квалификационна характеристика, Наредба № 1 / 2011г. на МЗ ДВ бр. 50/2011г. и Длъжностните характеристика на работните места):
Фелдшер/Лекарски асистент е регулирана медицинска професия с право на консултативно –диагностична, терапевтична и профилактична медицинска дейност(помощ) и здравни дейности в рамките на своята компетентност.
Объркването на понятия и непознаването на медицинската ерархиа е факт. Министър Ананиев неглижира и омаловажава важната и значима за Българското здравеопазване медицинска професия Фелдшер/Лекарски асистент. Объркването на наименованията на медицински професии като Фелдшер/Лекарски асистент със санитар или парамедик, и обявяването на несъществуващи професия – „Професионалист по здравни грижи”(направление в медицинското образование) е недопустимо, абсурдно и едва ли е в плюс за Министър Ананиев и Министерство на здравеопазването като държавна институция!
УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА „СДРУЖЕНИЕТО НА ФЕЛДШЕРИТЕ/ЛЕКАРСКИТЕ АСИСТЕНТИ В БЪЛГАРИЯ „– СМФБМБ, НАСТОЯВА ЗА НЕЗАБАВНО ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ ОТ СТРАНА НА МИНИСТЪР АНАНИЕВ КЪМ ФЕЛДШЕРИТЕ/ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ ПРАКТИКУВАЩИ В БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СВЪРЗАНО С ДЕМОНСТРИРАНОТО НЕПРИЕМЛИВО ОТНОШЕНИЕ СПРЯМО ТЯХ.
Управителният съвет на „Сдружението на Фелдшерите/Лекарските асистенти в България „– СМФБМБ очаква този акт до 01.07.2019г. В противен случай организацията ни ще предприеме ефективни протестни действия в цялата страна. Поради не информираност и незнание на чиновниците в Министерство на здравеопазването и на Министър Ананиев за значението, дейностите и функциите на медицинската професия Фелдшер/Лекарски асистент, ние ще сме принудени да спрем работата си в ЦСМП, държавни, общински, институционални, социални и образователни медицински и здравни заведения и структури в България за да им изясним мястото и значението на тази медицинска професия.

Снимка segabg.com


 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Севда Нанаджиева-фел · преди 1 години
  Докога ще търпим невежеството и неоценяването на нашия труд?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Спешен фелдшер · преди 1 години
  1.1-Фелдшери
  1.7мед сестри 2.2лекари. Знае ли този човек кой какво , как и къде работи....какви отговорности носи , защото думите му показват обратното... Това му изказване носи за голям риск за Спешна помощ по филиалите, именно тези фелдшери с коефициент 1:0 извършват Спешната дейност и на терен и в амбулатория подпомагани от мед сестрите на които давате 1:7..Давате ли си сметка какво ще стане?!? Фелдшер не може да взема повече от лекар - ДА. А мед сестрата- повече от мед фелдшер...?!? Това е парадокс!!!!! Лекар посещава адрес с мед сестра. Наистина ли не си давате сметка, кое е по разумно и евтино?!? Та Вие сте икономист!! Или все още не сте наясно с правата и задълженията на работещите в системата?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Негина Попова-фелдше · преди 1 години
  На някого ли му е изгодно да ни държи в затъмнение??Санитарите не могат да се сбъркат с фелдшера-лекар!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Негина Попова -фелдш · преди 1 години
  Как е възможно да има хора в тази държава да не знаят какво е фелдшер нали цял един живот ги лекуваме и спасяваме пациентите!!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up