Петък, Януари 15, 2021

Отстранен бе огромен тумор от черния дроб на 34-годишен мъж във ВМА. Само за час и без капка кръв, през четири малки дупчици, проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, успя да стигне до образуванието и да го извади. Туморът от месеци е създавал проблеми на младия пациент, който дошъл във ВМА с множество оплаквания.

„Въпреки че туморът може да се окаже доброкачествен, трябваше да го изрежем. Резекцията беше тежка и почти толкова голяма като при дясна хепатектомия“, коментира проф. Владов.

В момента мъжът е добре, очаква се да се възстанови до ден-два.

Д-р Владов извърши лапароскопската интервенция в чисто новата си операционна, пред свои колеги от Хърватия и Босна и Херцеговина. Те са във ВМА за станалия вече традиционен курс за хирурзи. Той се провежда целогодишно и на него могат да присъстват лекари както от страната, така и от чужбина.

Преди няколко месеца пироговци се обучаваха в Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. Курсът на проф. Никола Владов е напълно безплатен за младите му колеги. По време на „училището“ те имат възможност да наблюдават и присъстват на операции от целия спектър на коремната хирургия, както отворени, така и лапароскопски.

Източник: skener

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up