Неделя, Август 18, 2019
Все пак има лимит и в онкологията!

Доктор Филип Маринов от многопрофилна болница за активно лечение Сердика в София, с интервю пред Право&здраве за опорочаването на онкологичните грижи в страната.

До миналата година, онкологията не подлежеше на лимит. Какво означава това? Че имаме един прогнозен бюджет за дейност и за лекарства и когато го надхвърлим се заплаща от НЗОК, след проверка, без значение какъв е обемът. 

От тази година се прие, че дейността за онкология, се включва така нареченият лимит на болничното заведение, което означава, че при изчерпване на лимита, онкологията също трябва да спре, защото дейността и лекарствата към нея няма да се заплатят от здравната каса.

Имаме право да прехвърлим 5 % от бюджета за следващия месец в настоящия.
Направихме това за дейност онкологията – дейност за една определена сума, зад която седят и доста лекарства.

 

Касата отказа, да приеме този отчет и каза, че няма да заплати нито тази дейност, нито лекарствата, защото според нея само спешни състояния могат да се ползват от тези 5% от бюджета.

На практика остана не фактурирана и не разаплатена не малка част, според мен са около 120 хиляди лева общо дейност и лекарства, за които касата каза „Ако искате ни съдете, ние няма да приемем този отчет.“

На практика, лимита на болница Сердика беше изчерпан около 24-25 май и ние от понеделник спряхме да приемаме болни, защото нямаме лимит за дейност.

От днес започнахме да приемаме, защото всичко което приемем днес, ще го изпишем в месец юни и така влиза в лимит.

Касата твърди „Вие нямате лимит за лекарства“. Има прогнозен бюджет за лекарства и ако го надвишим, те ще платят след направена проверка.
Но стойността на всяко едно лекарство е свързано с дейността и когато те не приемат за отчитане дейността, не приемат и лекарствата и става страшно.

Лично за мен това е абсолютно неприемлива ситуация. Не мога да ви кажа как съм се чувствал от понеделник до сряда, заставайки пред пациентите , които пътуват от цялата страна. 
Имам пациенти , които пристигат от другия край на България и аз им казвам
 „Не мога да ви взема, защото нямам бюджет“ .

За мен е по-добре да се върне миналогодишното положение, когато онкологията не влизаше в лимита на дейността на лечебното заведение и при надвишаване се заплащаше след проверка, а не както е в момента.

Не е фатално когато отлагането на лечение се случва еднократно, но когато започва да се случва системно, всеки месец, това означава, че ще бъде опорочено лечението на всички болни, които се лекуват.

 В тази ситуация ние ще трябва да връщаме болни, които сме поели за лечение, да отказваме нови болни, въпреки че те предпочитат да се лекуват при нас.

Има много болници, с предоставен голям лимит, който те не могат да достигнат и на практика има пари за дейността. Друг е въпросът с голямата дивотия „лимит“- въобще не трябва да съществува такова нещо, но това е стара тема.
МБАЛ Сердика е една от водещите по обем на онкологична помощ в България. 

 Основният проблем е, че онкологичната помощ е в общоболничнияt лимит и когато болницата си изчерпа лимита за месеца, тя няма как да продължи да работи и да лекува онкоболните в рамките на същия месец.

Както спират ортопедите, както спират хирургиите, така според касата онкологията също е планова дейност- не е неотложна, не е спешна, чисто планова дейност.
Така че както спират дейност колегите, на които им е изчерпан лимита, така трябва да спираме и ние.

Определено пациентите трябва да търсят правата си.

Доколкото разбрах доста жалби са постигнали от наши пациенти, в което ние абсолютно ги подкрепяме. Интересът на лекари и пациенти е в една посока.

Искрено се надявам да върнем старото положение и да има чуваемост, защото проблемът е много сериозен.
Миналият месец КОЦ Шумен също беше спрял да работи през последните дни от месеца, а той работи само онкология. Според мен това ще става ежедневие.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up