Петък, Юни 05, 2020

Тази есен България ще бъде домакин на голям международен медицински форум, оповестиха проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов.

В конкуренцията на развити западноевропейски държави страната ни е спечелила правото да организира и проведе в София и Плевен 11-ата среща на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. На нея ще пристигнат и светила на тази миниинвазивна технология от САЩ и други краища на света.

Срещата на Европейската асоциация ще се проведе от 26 до 28 септември. Въпреки че Плевен е главният център на роботизираната хирургия в България, основните събития на форума ще се проведат в София.

Мотото на форума гласи „Отвъд границите със знание и иновации“ – допълни проф. Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в Плевен .
Очаква се в конгреса да вземат участие над 300 специалисти от Европа, Америка и Китай, както и много български лекари и студенти по медицина. Събитието ще уважат създателите на роботизираната хирургия в света.

Лекции за своя опит и бъдещето на високите технологии в медицината ще изнесат проф. Робърт Холоуей, проф. Камран Нежат и проф. Ричард Сатава.

Предконгресен обучителен курс ще има в Плевен, а в аулата на Софийския университет ще бъдат основните пленарни лекции, вкл. и хай тек сесия, онлайн и 3D демонстрации и специална интерактивна сесия на хирургични изненади от т.нар. Световен отбор (SLS WorldTeam) от топ хирурзи на Световната лапароскопска асоциация.

"Няма добра профилактика на раковите болести. Към липсващата държавна политика в това отношение можем да прибавим и недоброто следдипломно обучение на медиците. Така могат да се обяснят многото онкогинеткологични случаи в България." Това е мнение на проф. Григор Горчев – пионерът у нас на хирургията с медицинския робот „Да Винчи“. Той припомни, че тази технология се прилага в България само около година и половина след първата роботизирана операция в гинекологията, извършена през 2006 г. в САЩ.

Повече по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнр

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up