Понеделник, Август 19, 2019

Тази есен България ще бъде домакин на голям международен медицински форум, оповестиха проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов.

В конкуренцията на развити западноевропейски държави страната ни е спечелила правото да организира и проведе в София и Плевен 11-ата среща на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. На нея ще пристигнат и светила на тази миниинвазивна технология от САЩ и други краища на света.

Срещата на Европейската асоциация ще се проведе от 26 до 28 септември. Въпреки че Плевен е главният център на роботизираната хирургия в България, основните събития на форума ще се проведат в София.

Мотото на форума гласи „Отвъд границите със знание и иновации“ – допълни проф. Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в Плевен .
Очаква се в конгреса да вземат участие над 300 специалисти от Европа, Америка и Китай, както и много български лекари и студенти по медицина. Събитието ще уважат създателите на роботизираната хирургия в света.

Лекции за своя опит и бъдещето на високите технологии в медицината ще изнесат проф. Робърт Холоуей, проф. Камран Нежат и проф. Ричард Сатава.

Предконгресен обучителен курс ще има в Плевен, а в аулата на Софийския университет ще бъдат основните пленарни лекции, вкл. и хай тек сесия, онлайн и 3D демонстрации и специална интерактивна сесия на хирургични изненади от т.нар. Световен отбор (SLS WorldTeam) от топ хирурзи на Световната лапароскопска асоциация.

"Няма добра профилактика на раковите болести. Към липсващата държавна политика в това отношение можем да прибавим и недоброто следдипломно обучение на медиците. Така могат да се обяснят многото онкогинеткологични случаи в България." Това е мнение на проф. Григор Горчев – пионерът у нас на хирургията с медицинския робот „Да Винчи“. Той припомни, че тази технология се прилага в България само около година и половина след първата роботизирана операция в гинекологията, извършена през 2006 г. в САЩ.

Повече по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнр

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up