Петък, Май 29, 2020

 На извънредния национален събор на Българския лекарски съюз в Обзор делегатите настояха да се въведе потребителска такса за преглед на дете, но да се плаща от държавата, а не от родителите. 

Приходите на педиатрите представляват т. нар. капитация – сума, заплатена от здравната каса за всеки пациент, когото имат в листата си.

Извън това джипитата педиатри не получават други средства. Само специалистите имат допълнително финансиране по линия на направленията, с които едно дете е било пренасочено към тях.

  „С промените преди 20 години се въведе потребителска такса за преглед при джипи и специалист.
Още тогава обаче е определено, че тези, които работят с деца, няма да получават такава такса, което е и една от причините днес да има отлив и липса на интерес към специалността, включително цели педиатрични практики стоят свободни, защото няма кой да работи в тях.

Въвеждането на потребителска такса за преглед е част от отношението към лекарите педиатри, които искаме да задържим“, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред „24 часа“.
Той обясни, че няма конкретни искания за размера на таксата, но дори да е 1,90 лв., колкото е за пенсионерите, е стъпка напред, коментира още д-р Маджаров.

Лекарите посикаха също и да отпаднат лимитите за броя на леглата по клиники в педиатрията, увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца и бременни, както и в пулмологията и отпускане на допълнителни средства в размер на 6% от резерва на касата, които да се използват за доболничната помощ.

Делегатите на събора подкрепиха протеста на лекарите от детската болница „Проф. Иван Митев“ за по-високо заплащане и отпадане на лимитите за лечение на деца.

Лекарите дадоха мандат на ръководството на БЛС да започне преговори със здравната каса. Очакванията им са по-добрите условия за лечение на децата да влязат в сила от 1 юни.

С икономиите от бюджета за болничната помощ за тази година да се изплатят и 153 млн. лв., натрупани от надлимитната дейност на здравните заведения, настояват още лекарите

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up