Неделя, Август 18, 2019

В столична болница вчера и днес се извършват две изключително сложни операции на деца с екстремна сколиоз. В екипа участват отропеди и травматолози и двама водещи американски специалисти в областта на хирургията на гръбначни деформации. Операциите са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб, отбеляват медиците.
Всяка година необходимост от такива операции в България имат около 30-40 деца.


Съвсем наскоро Върховният административен съд окончателно задължи НЗОК да плаща лечението на сколиоза. Магистратите отхвърлиха жалбата на управителя на Здравната каса срещу решение от 2015 г. на Комисията за защита от дискриминация, според което пациентите със сколиоза са дискриминирани. В него Комисията за защита от дискриминация е постановила, че НЗОК е нарушила Закона за защита от дискриминация, тъй като не е осигурила пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия за лечението на пациенти със заболяването. От комисията са отправили препоръка към министъра на здравеопазването и на управителя на НЗОК да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, като бъдат заплатени необходимите за лечението медицински изделия. Върховният административен съд потвърди решението на Софийския административен съд, което потвърждава решението на КЗД, и окончателно задължи НЗОК да плаща за лечението и имплантите на пациенти със сколиоза.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up