Вторник, Януари 26, 2021

123998"Продължаваме с протестите, защото отдавна не вярваме на обещания. Затова протестите продължават и до 15 май ще има още няколко големи в различни градове на страната, особено в местата, където има натиск над колеги. От самото начало ни подкрепя и омбудсманът Мая Манолова, тя също е заедно с нас.

До момента не е изпълнена нито една точка от исканията в нашата декларация, представят ни само на думи статистики и методики. Сега се говори за едни 50 млн.лв., за които не сме сигурни кога и къде ще отидат, както стана и с предишните 30 млн.лв“. Това заяви пред „Право и здраве“ една от инициаторите на протеста на медицинските сестри Мая Илиева.Тя бе категорична, че протестите на съсловието не са политически.

По нейните думи стартовата заплата от 950 лв. е трябвало да стане факт още от 1 януари т.г. според Колективния трудов договор КТД за отрасъл „Здравеопазване“.

„Да не говорим,че се коментира само за медицински специалисти в болници,а има специалисти, работещи в ДКЦ, Домове за медико-социални услуги, места за лишаване от свобода и много други.

„Г-н Борисов е запознат с нашата декларация, в нея искаме 1120 лв за професията медицински специалист по здравни грижи,която да е гарантирана от държавата“, допълни Мая Илиева.

Според нея протестиращите са наясно, че тези методики не са създадени вчера, но това, което не приемат е, че по този начин за пореден път биват прехвърлени на работодателите

„Работодателите и досега си правят каквото си искат, особено при разпределението на парите за допълнителното материално стимулиране“, каза още Илиева.

Тя сподели тревогата на колегите си от факта, че и до момента министърът не засяга темата за промяна в законодателството, свързано със съсловните организации.

„Беше ни обещано лично от министър Ананиев, че до 25 април на сайта на здравното министерство ще бъде качен за обществено обсъждане проект на нов Закон за съсловните организации. Силно се надяваме, че това ще се случи, защото такава необходимост има от години.

Знам от колеги от други специалности – фелдшери, физиотерапевти, че през последните 5-6 години много пъти са били внасяни много предложения и проекти, но те са потъвали някъде. Категорични сме, че нов закон трябва да има, защото всяка от нашите професии има своята специфика и всяка професионална група трябва да бъде свободна да се развива и да решава проблемите си самостоятелно“, категорична бе Мая Илиева.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up