Вторник, Януари 26, 2021

nurses protestНационалното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) излезе с позиция, приета на редовното общо събрание на сдружението, състояло се на 21 март т.г. В нея се изразява подкрепа за каузата на протестиращите медицински специалисти и се представя гледната точка на ръководствата на тези лечебни заведения за пречките, поради които възнагражденията им не могат да бъдат увеличени. Ето какво пишат от НСОМБАЛ:
Подкрепяме исканията на професионалистите по здравни грижи за увеличение на работните заплати, оценявайки важната им роля в лечебно диагностичния процес.

Категорично заявяваме, че при сегашните правила на работа, определените лимити от НЗОК и обема на финансиране на дейности от МЗ, като изпълнителни директори на областни болници, спазвайки стандарта за финансово управление, няма възможност да изпълним исканията на медицинските специалисти в частта за трудовите възнаграждения.

Ние виждаме възможност за увеличаване на работните заплати, само ако се увеличат цените на клиничните пътеки и ако се подобри финансирането на медицинските дейности, заплащани от Министерство на здравеопазването.
Не приемаме да бъдем обвинявани и посочвани като единствените виновни за всички натрупани в годините проблеми в здравеопазването в резултат на непоследователни политики.
С това си изявление целим да бъде чута и гледната точка на изпълнителните директори, защото с мълчанието си се съгласяваме да бъдем сочени като единствена пречка за увеличение на заплатите на медицинските сестри и за всички неудачи в системата.
Ще продължим диалога си и с медицинските специалисти и с ръководството на МЗ и ще се опитаме да защитаваме интересите на всички работещи в системата, защото добре осъзнаваме, че системата в здравеопазването не може да съществува без областните болници.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up