Понеделник, Юли 22, 2019

protest nursesФелдшерите и лекарските асистенти от цялата страна се събират в 12 часа днес  пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за промени в Закона за съсловните организации, регалметниране и остойностяване на труда им. Настояват да могат да учредят собствена, която да защитава интересите им пред институциите. В момента те са част от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. От Асоциацията не са съгласни. Според председателя ѝ Милка Василева фелдшерите имат възможност да поставят своите искания и интереси на всички нива в организацията.
Фелдшерската професия е създадена в Съветския съюз. Целта е била да се запълни празнината от липсващи лекари, с медицински специалисти, преминали кратко обучение. Като много други неща е копирана и в България по времето на соца. В страните с развита медицина има професия лекарски асистент, които обаче могат да извършват медицински дейности само под надзора и ръководството на лекар.

След въвеждането на здравно осигуряване, възможностите за работа на медицинските фелдшери са сведени единствено до работа в Спешна помощ. В много случаи ограничения в нормативни актове не им позволяват да работят дори, като медицински сестри, макар образованието им да предполага по-висока степен на квалификация.
У нас са около 3000 фелдшери и повечето работят в спешна помощ. Медицинските университети не предлагат възможност за обучение и дипломиране на нови фелдшери.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up