Вторник, Април 23, 2019

protest nursesФелдшерите и лекарските асистенти от цялата страна се събират в 12 часа днес  пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за промени в Закона за съсловните организации, регалметниране и остойностяване на труда им. Настояват да могат да учредят собствена, която да защитава интересите им пред институциите. В момента те са част от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. От Асоциацията не са съгласни. Според председателя ѝ Милка Василева фелдшерите имат възможност да поставят своите искания и интереси на всички нива в организацията.
Фелдшерската професия е създадена в Съветския съюз. Целта е била да се запълни празнината от липсващи лекари, с медицински специалисти, преминали кратко обучение. Като много други неща е копирана и в България по времето на соца. В страните с развита медицина има професия лекарски асистент, които обаче могат да извършват медицински дейности само под надзора и ръководството на лекар.

След въвеждането на здравно осигуряване, възможностите за работа на медицинските фелдшери са сведени единствено до работа в Спешна помощ. В много случаи ограничения в нормативни актове не им позволяват да работят дори, като медицински сестри, макар образованието им да предполага по-висока степен на квалификация.
У нас са около 3000 фелдшери и повечето работят в спешна помощ. Медицинските университети не предлагат възможност за обучение и дипломиране на нови фелдшери.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up