Четвъртък, Декември 12, 2019

nurse kamelia vasevaКамелия Васева е медицински фелдшер с дългогодишна практика в ЦСМП - Кюстендил. Секретар е на Сдружението на медицинските фелдшери в България - СМФБМБ. Днес разговаряме с нея по повод протестите на сестрите, които обхванаха цялата страна в последните дни, както и предстоящия протест на фелдшерите, насрочен за понеделник пред Министерството на здравеопазването.  

Г-жо Васева, Сдружението на медицинските фелдшери подкрепи протеста на сестрите и многократно изрази солидарност с исканията им. Защо възприехте тази позиция?

Исканията на медицинските сестри са справедливи и ние напълно се солидаризираме с тях. Те се обявяват за единни, унифицирани правила за техния труд и самостоятелна професионално-съсловна организация, извън БАПЗГ, която да ги защитава пълноценно и да отстоява правата им. Ние искаме същото. Те искат нормални условия за професионално развитие, ние също.

Повече от десетилетие вашето сдружение се бори за статут и ясни правила на фелдшерската професия. В същото време последните поправки, които бяха направени в Закона за съсловните организации на медицинските специалисти също се оказаха половинчати – решение се намери само за зъботехниците и помощник-фармацевтите. Защо бяхте пренебрегнати?

Ще започна малко по-отдалеч. Професията „фелдшер“ е медицинска и регулирана по смисъла на закона. Ние осъществяме диагностика и лечение. Професията на медицинските сестри е от профила „здравни грижи“. През изминалите години на два пъти се събуждахме като „професионалисти по здравни грижи“, задължени да членуват в една организация – БАПЗГ. Първият път това се случи, когато беше приет законът преди 15 години. Тогава ни вкараха в него заедно с всички останали – сестри, лаборанти, зъботехници, помощник-фармацевти и други. Задължиха ни да плащаме членски внос и това се оказа от много съществено значение за ръководството на асоциацията. Малко по-късно формирахме собствена организация – сдружението, което и до днес единствено защитава професионалните права на фелдшерите и на лекарските асистенти, които идват след нас. Благодарение на нашите усилия бяха направени поправки в законодателството, които донякъде ни доближиха до истинската същност на професията. Задължителното членство обаче остана. Така за втори път се събудихме като „професионалисти по здравни грижи“, след като се оказа, че в парламентарната Комисия по здравеопазването подготвят законодателни промени, свързани единствено със статута на зъботехниците и помощник-фармацевтите. Ние бяхме забравени. Всъщност, малко по-рано бяхме формирали Коалиция за равнопоставеност в здравеопазването – в нея се обединихме фалдшери, акушерки, физиотерапевти, зъботехници и помощник-фармацевти. Изведнъж обаче се разбра, че задкулисно са се провеждали разговори единствено със зъботехниците и помощник-фармацевтите. Така в крайна сметка те получиха право на собствена съсловна организация, а ние не. А защо стана така – този въпрос можете да зададете в Министерството на здравеопазването и в парламентарната здравна комисия. Моят отговор е: Управляващите решиха да приложат вековното правило „Разделяй и владей“.

През тези дълги години на задължително членство в БАПЗГ имали ли сте усещането за защитеност, за професионална опора, за солидарност и подкрепа?

Не само, че не сме имали защита и опора, а над нас е бил упражняван натиск да не отстояваме правата си и да не се борим за тях. Имало е заплахи чрез директорите на РЗИ, на лечебните заведения, чрез общопрактикуващите лекари, да не бъдем назначавани, ако не плащаме редовно членския си внос към асоциацията. Всички ние си спомняме личните нападки, обидите спрямо нашето съсловие, натякването че „вас ви няма никъде“, унизителното отношение към нас, които всеки ден работим на терен и спасяваме живот. Това аз наричам „бухалката задължително членство“. И не мога да намеря друго обяснение за него освен меркантилността – да, има една единствена организация, да, тя има редовни приходи, да, ние сме длъжни да им ги осигуряваме. Толкова.

Нека дам и друг пример – на мен самата ми беше предлагано от асоциацията да участвам в квалификационен курс по кърмене, след като работя в „Спешна помощ“ от много години и това просто не ми е необходимо. Но се отчита като дейност от страна на БАПЗГ. Нали не си представяте, че когато стане катастрофа или Ви прилошее, ще повикате „Спешна помощ“ и при вас ще дойде линейка с рентгенов лаборант или зъботехник? Те също са „професионалисти по здравни грижи“, те също са „медицински специалисти“ според законодателството в момента. Но ние сме в огъня, ние израждаме в линейките, нас ни бият пияни и дрогирани. С това не поставяме под съмнение качествата на другите професии, не искаме да омолаважим техния труд, напротив – смятаме, че те също се нуждаят от собствен статут и идентичност. Виждаме, че протестиращите сестри разбират това, нашите искания за промяна са едни и същи.

И още нещо – не сме съгласни наши идеи и постижения да бъдат присвоявани. Професията „лекарски асистент“ беше обособена и включена като медицинска специалност благодарение на нашите усилия като сдружение и на нашите последователни действия, а не е заслуга на асоциацията. Държим да има яснота и по този въпрос.

Какъв според Вас трябва да бъде профилът на съсловната организация, която реално защитава интересите на Вашата професия?

Отново ще се върна малко назад – към темата за представителството. В БАПЗГ членуват примерно 30 000 сестри и 3 000 фелдшери. Как може да се вземе решение в наша полза при едно гласуване? Не може, разбира се. Реално една съсловна организация трябва да обединява една професия и това се отнася не само за фелдшерите. Тя трябва да бъде самостоятелна и самоуправляваща се и да дава възможност за квалификация, обучение и развитие. И също така да може да отстоява интересите на хората, които членуват в нея.

В понеделник започва вашият протест. Как ще бъде организиран той?

В 12 часа ще се съберем пред здравното министерство. Ако трябва в следващите дни ще излезем и на палатки. Ще се съберем колеги от цялата страна и ще решим как ще продължим.

Разговора води: Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up