Понеделник, Юли 22, 2019

nurses protest2Над 100 медицински специалисти протестираха днес пред Министерството на здравеопазването. Те блокираха движението по бул. "Мария Луиза" и бул. Александър Стамболийски в района, предаде "Фокус".
Медицинските специалисти се заканиха, че протестите ще продължат, докато исканията им за по-високи заплати и по-добри условия на труд не бъдат чути. Те опънаха символично и палатка пред Министерството на здравеопазването, която ще остане до края на днешния протест, а в следващите дни в определени часове отново ще бъде поставяна пред сградата. Протестът протича при засилено полицейско присъствие. Протестиращите пропускат преминаването само на трамваите.
Медицинските сестри настояват за стартова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната, за подобряване на условията на труд и възможност за кариерно израстване. При ниското заплащане днес е много трудно да се полагат качествени медицински грижи, категорични са работещите в областта.

Трябва да се направи всичко възможно да задържим тези специалисти в страната ни, каза омбудсманът Мая Манолова, която дойде при протестиращите. Ще се опитат да ви противопоставят и разединят на такива от болниците, от спешната помощ или от училищата. Не го допускайте, останете единни и обществото ще ви подкрепи-допълни Манолова.
Протестът ще продължи, докато не се удовлетворят исканията ни, каза Мая Илиева, говорител на Инициативния комитет, организирал протеста. Тя изрази категоричното си мнение, че към момента протестиращите медицински специалисти не искат оставката на министър Кирил Ананиев, но беше категорична, че протестите ще продължат. Вчера медицинските сестри обявиха, че не вярват на обещанията на министъра за увеличение на заплатите на професионалистите по здравни грижи. На свой ред Ананиев каза, че няма нито една болница сред държавните и общинските, в която да има правила и ред при формирането на заплатите.
Сред протестиращите присъстват и представители на синдикат "Защита", с искане за оставка на министъра на здравеопазването.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up