Вторник, Август 11, 2020

nurses protestМедицинските сестри продължават днес своите протести днес от 15 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването с основно искане за достойно заплащане. Протести ще има и в цялата страна. В Бургас протестът ще се състои пред сградата на Общината в 15.00 часа. В 15.00 часа ще излязат на протест и медицинските сестри в Пазарджик, също пред Общината. Очаква се той да е по-мащабен въпреки заплахите, получени от недоволните медици по места, каза координаторът Димитрия Димитрова. Очаква се в 13.30 часа медицински сестри, фелдшери и лаборанти от Областната болница в Габрово да излязат пред здравното заведение, за да поискат за пореден път достойно заплащане и условия на труд.
Вчера представители на протестиращите се срещнаха с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, но не останаха доволни от обещанията.

"На практика срокът, който бяхме поставили на министъра, не доведе до никакво решение на нашите проблеми. Единственото нещо, за което се разбрахме е да се срещнем с екип на министерството, да направим едни методики за разпределение на работните заплати и да видим какво ще стане, но нищо конкретно", коментира една от протестиращите сестри.
Протестиращите се разграничиха от съсловната им организация - Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Те поискаха промяна в закона, който определиха като дискриминационен. Според тях този тип организации потискат съсловията.
„Стартовата работната заплата на медиците в детско училищно здравеопазване трябва да бъде две минимални заплати. Освен това имаме искания за 10 заплати при пенсиониране. Трябва да отпадне и наредбата, която гласи, че една медицинска сестра трябва да обслужва 800 ученика. Освен това искаме да се увеличи държавният разходен стандарт за ученик", каза в ефира на „Здравей, България" Лиляна Ненова.
Председателят на здравната комисия в Парламента Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ също коментира протеста. „Част от исканията им са справедливи, но трябва да търсим диалога и реалистичните обещания. Министърът предложи реалистично решение – да се направи стандарт за това според професионалната отговорност какви трябва да са нивата на заплащане на медицинските сестри. Вярвам, че диалогът ще бъде възстановен”, заяви Дариткова. „На този етап не виждам във финансирането на сектора за тази година възможност за определяне на 2 минимални заплати като основна заплата. Надявам се да се разсъждава реалистично”, добави още Дариткова. Сестрите обявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, протестите ще станат ежедневни и ще преминат в национална стачка.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Борислава · преди 1 години
    Протеста днес е на медицинските сестри. Протеста на фелдшерите ще бъде на 25. 03.2019 пред министерството с основно искане - създаване на самостоятелна професионално - съсловна организация
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up