Петък, Юни 05, 2020

protest nursesМедицинските сестри ще издигнат палатка утре пред сградата на Министерството на здравеопазването, протестите няма да спират, а ще продължат под различна форма както пред ведомството, така и в още 43 града на стрната. Това съобщи пред журналисти днес мед.сестра Мая Илиева от инициативната група на протестиращите, която организира първия протест на съсловието на 1 март. Илиева направи изявление пред медиите след края на срещата между тях и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Разбрахме се с министъра, тъй като той има желание за работа, от 26 март да определим работна група, която за 2 седмици трябва да определи нова методика за преизчисляване и преразпределение на средствата. След това трябва да изчакаме да бъде приета от Министерски съвет и се надяваме, че тогава ще имаме утвърдени стартови заплати за медицинските специалисти по здравни грижи.

Оттук нататък ще се работи за промяна в медицинския стандарт, за което е необходим малко по-дълъг срок - 30 юни. През това време няма да спираме. Ще продължаваме да протестираме всеки ден“, каза Мая Илиева. Тя уточни, че желанието на сестрите е базовото стартово възнаграждение за тяхната професия да не е по-малко от 2 минимални работни заплати, т.е. 1120 лв.

По нейните думи министърът е дал обещание до днес да влезе в сила колективният трудов договор за всички държавни и общински болници, но това не се е случило.

Вчера е имало среща при министъра и е станало ясно, че не всички болници могат да изпълнят това условие. Ние това го разбираме и затова ще протестираме, докато го изпълнят“, обясни тя позицията на протестиращите

Мая Илиева бе категорична, че по своята същност протестът не е политически и че сестрите не искат оставката на министър Кирил Ананиев.

Напротив, ние искаме той да остане, защото познава проблема и е добре да продължи да работи за решаването му“, каза тя.

Мая Илиева коментира у друга тема, която е била предмет на обсъждане при разговора с министър Ананиев – отделянето от Българската асоциация на професионалистите по здр авни грижи и необходимостта от законови промени в Закона за съсловните организации, които да дадат възможност на всяко медицинско съсловие да обособи своя собствена организация и само да определя професионалните стандарти за работата си.

Илиева припомни, че протестът им се подкрепя от медицинските фелдшери, акушерките и физиотерапевтите.

Тя потвърди информацията, че има оказан натиск от страна на БАПЗГ над медицински сестри от столицата и различни градове на страната да не участват в протеста.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up