Понеделник, Юли 22, 2019

medik umoraМедицинските сестри обявиха, че от утре, 21 март, започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят. Това стана ясно след среща на медицинските сестри със здравния министър Кирил Ананиев, предаде „Фокус“ .

В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа.

 На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни.

За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях. В този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори.

Според здравния министър Ананиев исканията на медицинските служители са напълно справедливи. По думите му обаче техните възнаграждения зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Кирил Ананиев подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.

Източник: actualno.com

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Проф.В.Борисов · преди 4 месеца
    Поздравявам здравния министър, че счита исканията на медицинските сестри за основателни... Но с една уговорка: щом са ОСНОВАТЕЛНИ бързайте, г-н Ананиев, за да реализирате тези свои думи и за да получите двоен ефект: да останете в историята на здравната система като действен министър и да получите признателността на най-многобройното съсловие в здравеопазването.
    Сегашното възнаграждение на медицинските сестри е тъжно и абсурдно. Спрете процеса на дългогодишното УНИЖЕНИЕ на медицинската сестра като всеотдаен, безкористен, достоен професионалист!...
    Медицинската сестра е забравена от нашите здравни политици и законодатели - това трябва да е пределно ясно. Нейните протести сега, макар и закъснели, са основателни и СЪДБОНОСНИ за здравната ни система - това е мое категорично убеждение като експерт по стратегически здравен мениджмънт... Преди 12 години публикувах статия "Медицинските сестри - приоритет или бумеранг". За съжаление се оказах пророк - ето, вече удря БУМЕРАНГЪТ на медицинските сестри. Ще публикувам отново статията с въпрос към читателя - дали след 12 години нещо е променено???... Оставам с вяра във вашия управленски потенциал, буден граждански рефлекс и с надежда, че ще спасите здравната система от една грандиозна заплаха, която все още сме склонни да подценяваме?!? Защото няма в света никъде здравна система БЕЗ медицински сестри или, което е още по-рисково - СЪС недоволни, възмутени и немотивирани медицински сестри.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up