Събота, Август 17, 2019

lekari prПрофесията „лекарски асистент“ трябва да бъде вписана непосредствено след професията „фелдшер“ в Наредба № 1 на на МЗ от 2011 г., регламентираща професионалните дейности на медицинските специалисти и да придобие ясен статут. За това настояват от Българската асоциация на студентите – лекарски асистенти (БАСЛА). Организацията ще подкрепи протеста на фелдшерите, предвиден за 25 т.м., заяви пред „Право и здраве“ председателят й Бончо Попов.  

По неговите думи лекарските асистенти апелират за законодателна промяна, с която да получат възможност да се обединят в самостоятелна професионално-съсловна организация заедно с практикуващите фелдшери.

„Не сме съгласни професионалните ни интереси да се представляват пред държавните институции от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи БАПЗГ- друго съсловие не познаващо спецификата на нашата професионална дейност. Факт е, че до настоящия момент БАПЗГ не е сезирала МЗ за необходимостта от нормативно регламентиране на професионалната дейност на лекарските асистенти“, допълни той.

Според Бончо Попов е колегите му наличието на ясни правила и принципи само ще допринесе за пълноценната реализация на лекарските асистенти в полза на обществото и ще бъде гаранция за защита на идентичността на професията.„Тъй като до момента нашата работа не е регламентирана с нормативен акт, ние не можем да изпълняваме пълноценно и в пълен обем професионалните дейности, които имаме право да реализираме съобразно квалификацията си. Това е основание за работодателите от различни лечебни и здравни заведения да не назначават на работа лекарски асистенти поради невъзможност от изготвяне на длъжностните им характеристики. 

Дипломираните ни колеги са назначавани на работа безпрепятствено само в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и техните филиали, на които МЗ е принципал и тази ситуация е абсурдна“, обясни председателят на БАСЛА. 

Той бе категоричен, че всички завършили специалността и онези, на които предстои дипломиране искат да практикуват при ясно рагламентиран статут и да бъдат обединени в собствена съсловна организация, която да ги представлява истински пред държавните институциите и пред обществото.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up