Събота, Май 25, 2019

Медицински професионалисти

На 23 май 2019 от 8 часа в  клиниката по урология към „УМБАЛ-Пловдив"  ще се проведе уъркшоп за 30 лекари от Южна България, съобщи началникът й проф. Димитър Шишков.  В семинарът „Първи стъпки в лапароскопската урологична практика и нефректомия", медиците ще имат възможността да се запознаят с апаратурата и инструментариума, с който се извършват безкръвните интервенции.

medicaluniБакалавърската програма „Социални дейности в здравеопазването" и магистратура „Медицинска рехабилитация и ерготерапия" са новите две специалности в МУ-Плевен за следващата учебна година.

 На извънредния национален събор на Българския лекарски съюз в Обзор делегатите настояха да се въведе потребителска такса за преглед на дете, но да се плаща от държавата, а не от родителите. 

Приходите на педиатрите представляват т. нар. капитация – сума, заплатена от здравната каса за всеки пациент, когото имат в листата си.

Извън това джипитата педиатри не получават други средства. Само специалистите имат допълнително финансиране по линия на направленията, с които едно дете е било пренасочено към тях.

Медицинският център по интегративна медицина изпрати съобщение за пресконференция, която ще се проведе „по спешност” в понеделник 20 май от 11 часа на площад Света Неделя, пред входа на министерството на здравеопазването. В съобщението се казва, че пресконференцията се свиква „по заповед на министър Ананиев”.
Ще участват лекари, пациенти и юристи, работещи в областта на лечението на онкологични заболявания. Организатори са „Медицински център за интегративна медицина“ и „Конфедерация за защита от дискриминация”.
Ще бъдат засегнати въпроси, свързани с лечението на онкологични заболявания под мотото „на прага ли сме на онкологична катастрофа?”
Ето и целият текст на съобщението:
НОВ МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – говорят лекарите
КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЛЕЧЕНИЕТО – говорят пациентите
ПРАВНИ ПРОБЛЕМИ В ЛЕЧЕНИЕТО НА ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – говорят юристите

На 12 май се отбелязва Световния ден на медицинските сестри. Една професия, която в България се възприема по-скоро като женска. Но има мъже, които разбиват този стереотип. 

 Светлан и Симеон са практикуващи студенти в реанимацияна на най-голямата болница във Велико Търново. Те са мъже на средна възраст, които учат за медици. И искат да помагат.

„Работих в Прага със съпругата си и имахме приятелско семейство парамедици и всеки ден ми разказваха за професията”, сподели Светлан Николов. Чехия остава зад гърба на Светлан. Остава в България. Вече работи в неврологията на болницата.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпрати становище на организацията по внесения за обсъждане законопроект за изменение на ЗЛЗ, с който то ново се удължава срока за придобиване на специалност по обща медицина. Причината за внасяне на проект на закон е, че близо 700 от работещите лични лекари нямат специалност и от началото на юни НЗОК трябва да прекрати договорите си с тях.
Ето и текста на Становището, подписано от Председателя на сдружението доц. Любомир Киров:
През 2000 г. на лекарите, които започнахме да практикуваме като ОПЛ, регистрирайки индивидуални или групови практики за ПИМП, бе законово определен срок от 10 години, за да преминем специализация по Обща медицина и защитим чрез полагане на държавен изпит признаване на специалността.
По редица причини, които сме представяли в наши писмени становища и устно при проведени работни срещи, този срок се оказа недостатъчен.

Попитахме колеги за мненито им по разграждането на Национален център по наркомании.

Следва коментар от д-р Теменужка Матева - управител ЦПЗ Русе:

"Не смятам, че има мотиви, които да се разглеждат като критични за закриване на НЦН.
НЦН е една много добре работеща структура в национален, а и в международен план - доколкото може да се съди по множеството международни експерти в областта на превенцията и лечението на зависимостите, гостували на НЦН във връзка с провеждане на семинари и обучения по добрите европейски практики.

Според мен няма и дублиране на функции. Не знам в какъв точно обем се припокриват дейностите на дирекцията на МЗ, за която се твърди, че ще поеме функции от НЦН и едноименната на НЦОЗА.

med sestri bgnesПоради липса на резултати от започнатите на 01. 03. 2019 г. протестните действия, специалистите по здравни грижи отново ни канят на протест срещу корупционното здравеопазване 15.05.19г. от 14 ч. до 19 ч. пред МС.

Те настояват за промяна на зле функциониращата здравна система, за да могат българите да имат достъп до качествени здравни грижи в цялата държава.

След като сестрите излезнаха на протест тази година през месец март, бяха гласувани 50 милиона лева за увеличение на заплатите им, което резултира в крупаната сума от около 50-60 лева отгоре на досегашните им възнаграждения. 
Протестът има отново за цел да настоява за достойни възнаграждения, за да могт да се осигурят и поддържат кадрите в здравеопазването, които са в сериозен дефицит.

Съборът на Българския лекарски съюз, който се провежда в Равда прие промени в Устава. Акредитационният съвет се закрива, който беше създаден през 2012 година и никой не знае какво свърши от тогава до сега. Предложението Председателят, двамата му заместници и главният секретар да не са платени длъжности е било отхвърлено, така, че заемащите ги ще продължат да получават заплати и занапред.
След срещата с премиера миналата седмица, на което беше получено неговото одобрение събора с голямо мнозинство съборът реши да се подпише анекс към НРД и да се увеличат цените на клиничните пътеки в педиатрията, акушерството и белодробните болести.
Приета беше декларация, в която се настоява спешно:

Log in or Sign up