Сряда, Август 12, 2020

casheОбикновено, когато се говори за доплащане на медицинска помощ, повечето хора разбират и мислят за доплащането при лечение в болниците. Статистическите данни, обаче сочат друго. Националният статистически институт е направили сравнителен преглед на доплащанията за медицинска помощ в периода от 2011 до 2016 година включително. Общите разходи за здравеопазване през 2016 година са били 10,5 милиарда лева, от които домакинствата са платили от джоба си 4,5 милиарда. В сумата са включени не само средствата платени от НЗОК и МЗ, но и тези платени от ведомства, общини и от Националния осигурителен институт. Най-много пари домакинствата са доплатили за лекарства – над 2,5 милиарда лева. На второ място по размер на доплащанията се нарежда рехабилитацията с общ размер над 800 милиона лева. На трето място е извънболничната помощ с 525 милиона лева. На последно четвърто място по общ размер на доплащанията се нареждат болниците с едва 320 милиона лева или 12,5% от всички разходи за болнична помощ.
Не по-малко интересни са тенденциите. Общите разходи за здравеопазване в периода 2011-2016 година растат. Растат успоредно както публичните разходи така и разходите на домакинствата, с едно изключение.

Доплащанията на пациентите за болнична помощ през периода са намалели. Те са достигнали своя пик през 2012 година, когато са били 390 милиона лева. За 4 години, от 2012 до 2016 година са намалели със 70 милиона лева.
Доплащането за извънболнична помощ се е увеличило за същия период с 200 милиона лева, а за лекарства със 700 милиона.
Данните показват тежка деформация във финансирането на медицинските услуги. Почти половината от публичния ресурс отива в болниците, за сметка на извънболничната помощ, където болните доплащат почти 50% от джоба си. При лекарствата (в статистиката са включени продажбите на санитарни материали и оптики) с публични средства се финансират едва 18% от разходите, а 82% се доплащат от пациентите.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up