Неделя, Ноември 29, 2020

adv NikolovaСемейство Ангелови от Русе се отказаха от парите, които Фондът за лечение на деца в чужбина е отпуснал за леченето на 2-годишната им дъщеря и започнаха съдебна битка. На пръв поглед звучи нелогично, но това е единственият избор на родителите, за да осигурят адекватно лечение на детето си. След 5 дни малката Лора ще навърши 2 години, а за да бъде спасено крачето ѝ, трябва да се направи операция в САЩ, и то още до края на годината. Това е единственият шанс детето да бъде излекувано от рядко заболяване. Нейната диагноза е дефицит на бедрената кост. Случай, какъвто се среща веднъж на 250 000 раждания. Затова едното ѝ краче засега е с 10 см по-късо от другото и с годините разликата ще се увеличава.

В Европа няма добра медицинска практика с такива случаи и родителите на Лори намират специалист в САЩ. Д-р Пейли от Флорида дава прогноза за 100-процентово възстановяване, ако той направи операцията. А тя е скъпа и първото, което родителите правят, е да се обърнат към Фонда за лечение на деца в чужбина. Въпреки че диагнозата носи името на професора от Флорида, семейството получава указания за лечение във Виена и сума малко над 13 000 евро. И то за операция, каквато не е правена в Европа.
Заради отказ на фонда да изслуша аргументите на родителите, те решават да се откажат от тези пари и за да имат право да направят собствена кампания за набиране на средства. И получават огромна подкрепа от хора не само от Русе.
До края на годината трябва да се съберат още около 80 000 лева за операцията в САЩ. След като от клиниката във Флорида разбрали, че държавата няма да помогне, направили отстъпка в цената за операцията на Лори.
“Борим се вече 10 години да има отговорни за лечението на децата в България. Съответните институции обаче не искат да поемат отговорност. В момента се случва същото. Прехвърлят фонда към касата, където не е ясно кой ще носи отговорност“, каза в студиото на “Здравей, България“ по Nova TV председателят на инициативата "Спаси, дари на" Десислава Хурмузова.
Според нея парите за лечение са достатъчно, но друг е въпросът дали министерството е искало да ги осигури.
“Разгромът на фонда преди 2 години беше на първо място заради пари“, допълни тя.
“Това, което нас ни притеснява е, че я няма подкрепата от страна на държавата към родителите. Няма ясно разписани разпоредби и никой не знае какво ще се случи", каза адвокат Христина Николова.
Десислава Хурмузова и Христина Николова заявиха, че нямат информация колко деца се нуждаят от операция и чакат.
“Регистърът беше унищожен. В момента има нещо като регистър, но само родителите могат да проверяват заявлението на детето. Обществеността не може да види какво става“, каза Десислава Хурмузова.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up