Понеделник, Ноември 30, 2020

lekarstvoИван Георгиев, председател на Федерация "Български пациентски форум", коментира пред БНР, че в проектобюджета на НЗОК за 2019 година се въвежда принципът лекарите да изписват най-евтиното лекарство, заплащано от касата за всяко едно заболяване и според него това ще принуди пациентите да доплащат за скъпоструващи терапии или въобще да не се лекуват.
"Ще се наложи на пациенти с псориазис, които са до 80 килограма, ще бъде примерно около 15 000 доплащането. Ако сте над 80 килограма, ще се доплаща 20 000 на година. Хора, които сме най-бедни в ЕС, дори 5 000 лева доплащане, това означава, че ще има български граждани, които няма да се лекуват. Само по себе си ги обрича на тежки увреждания", посочи той.

Според проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, промяната се въвежда с цел да се обвържат резултатите от лечението с вложените ресурси в него.
"Здравната каса няма как да изписва най-евтиното лекарство, здравната каса може да въведе някакъв праг на разходите за дадено заболяване, защото тя е плащащата институция. Но лекарите при всички положения ще имат правото на избор от наличните в позитивния лекарствен списък и в националните фармако-терапевтични ръководства. Тук по-скоро, според мен, се касае за това да се проследява ефектът на терапията и да бъдат обвързани резултатите от лечението на пациентите с вложените ресурси", обясни професорът.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up