Петък, Януари 15, 2021

rehabilitДанни на Националния осигурителен институт за 2017 година сочат, че над 680 000 души в България са с трайни увреждания. Едва 10% от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на работодателите да наемат хора, за които трябва да пригодят помещение, или да променят начина си на работа, съобразявайки се с потребностите на новия си служител. Социалната изолация, породена от недостъпна градска среда и невъзможността хората с увреждания сами да обслужват своите нужди, са двата им основни проблема. През последните години големите градове у нас, макар и бавно, променят своя облик и сякаш стават една идея по-достъпни за хората с увреждания.

Не така обаче стои въпросът с възможностите им за рехабилитация, която би помогнала на не малко от тях отново да бъдат свободни и пълноценни граждани. Причината за това е банална – липса на достатъчно специализирана апаратура, съобразена с възрастта и потребностите на пациентите, което ги принуждава да търсят възможности за скъпоструваща рехабилитация в чужбина. Част от тях избират за лечение клиники в австрийската столица Виена. Постоянният приток на хора от България кара живеещата там наша сънародничка д-р Анелия Хохвартер да започне кампания за закупуването на уред, наречен локомат. Той ще позволи възстановяването на пациентите след тежки травми да става у нас.
„Това е един робот за цялостна рехабилитация, който работи на принципа на физиологичната походка, създава мостри, за да може човекът да се научи да ходи отново. Това се случва с помощта на сензори, разположени по тялото на пациента, които отчитат коя мускулна група работи добре и коя има нужда от поддръжка. Защото пациентите, които са преживели мозъчна травма, инсулт или имат заболявания като детска церебрална парализа, множествена склероза и паркинсон, загубват способността си да ходят, а този уред, залегнал в основите на рехабилитацията във всички западни клиники, облекчава значително тяхното състояние. В Австрия например има вече 28 локомата, разположени в 24 клиники. Около 50% е шансът за успех с този уред. Разбира се, ние не очакваме след нея пациентът да тича на маратон или да стане спортист, а по-скоро да придобие някаква самостоятелност, за да подобри качеството си на живот“, обясни тя.
Според управителя на Специализирана болница за лечение на деца с детска церебрална парализа доц. Иван Чавдаров в България има няколко устройства за роботизирана рехабилитация, но те се повреждат лесно и са скъпи за поддръжка. Затова е особено важно колко години гаранция предлага производителят. Цената от 280 000 евро не е никак малка, макар да включва доставката, обучението на лекарите, както и двегодишна гаранция. От друга страна, средствата, които изтичат за процедури и лечение на наши пациенти в чужбина, ще намалеят значително, ако у нас бъде използван подобен уред. За закупуването на уреда доктор Хохвартер се надява на подкрепа от бизнеса, както и от граждани, като за целта са открита специални дарителски сметки.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up