Четвъртък, Ноември 26, 2020

vdovizaВъв вторник с протест пред здравното министерство излязоха хората, които имат нужда от белодробна трансплантация, но продължават да чакат заради липсата на действащ договор за трансплантации в чужбина. Към момента 16 души спешно се нуждаят от бял дроб. Вече има и няколко случая на хора, които така и не дочакват животоспасяващата операция. Един от тях е Георги Хрисимов, чиято съпруга Христина в търсене на справедливост преди месеци поведе и съдебна битка срещу министерството. Още тогава здравните власти ѝ обещаха проверка и се ангажираха да изготвят доклад дали е имало нарушения.

„Фактът, че има протести, хората искат да променят гражданството си, фактът, че от година и половина не е подновен договорът с Евротрансплант, че няма болница, която да приема български пациенти за белодробна трансплантация, е поредното доказателство, че в Министерството на здравеопазването работа не се върши”, заяви в ефира на NOVA Христина Хрисимова.
„Комисия за лечение в чужбина действа по свое усмотрение, без да спазва каквито и да е било срокове, в абсолютно нарушение на наредбата, която също трябва да бъде променена. За мен това е основния проблем”, допълни тя.
Според нея се бавят решения по 3 - 4 месеца, което може да е фатално за някои пациенти.
„Комуникацията с нашето министерство по време на предходното правителство е безобразна. По това време заместник-министърът Ваньо Шарков изпрати 2 писма до болницата във Виена в края на 2016 г. Те бяха с изключително ултимативен тон, нагъл, неетичен, неморален, в които поставиха нещата по следния начин: или ще ни предоставят информация в сроковете, в които искаме, и по начина, по който ние искаме, или ние няма да изплатим капарото за двамата пациенти, за които тогава ставаше въпрос – съпругът ми и Виктор, но също така няма и да разглеждаме бъдещи случаи на белодробна трансплантация. За мен това е причината, поради която болницата във Виена отказва да приема български пациенти”, коментира Хрисимова и допълни, че трябва много да се извиняват и да променят тона.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up