Вторник, Юни 02, 2020

bgonair aort clapЖена почина в столична болница - не успя да доплати за лечението си. От болница "Св. Екатерина", където е трябвало да бъде извършена операцията и за която пациентката е била подготвена обявиха, че от НЗОК са направили промяна със стара дата на цените на консумативите.
Директорът на клиниката по кардиология проф. Юлия Джоргова обясни, че хората, които се нуждаят от лечение и са вече одобрени, дори да имат възможност, нямат време да съберат тези 10 хиляди лева, за да доплатят лечението си. "Голяма част от хората дойдоха да се откажат", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.
Именно заради доплащане, което е трябвало да направи за поставяне на аортна клапа, почина и възрастна жена вчера в София. Тя е трябвало да даде допълнително 10 хиляди лева, които не е могла да събере.

"На 3 април ни съобщават в сайта на касата, че има нови цени от 1 януари", обясни доц. Красимир Ангарски, заместник-директор на лечебното заведение. По думите му по този начин болницата е регистрирала загуби за близо 400 хиляди лева за първото тримесечие на тази година.
Проф. Димитър Петков, началник на сърдечно-съдова хирургия пък обясни, че много от пациентите им са пенсионери и социално слаби хора. По думите му за поставянето на сърдечни клапи хората трябва да доплащат до 1000 лева, защото са фактурирани на стари цени, при което нуждаещите се от лечение хора се отказват от него.
"Ходим с линейки до провинцията и ги вземаме от там. Нямат пари дори за билет до София", каза в ефира на "България сутрин" проф. Петков.
Виктор Паскалев от Националната пациентска организация каза в студиото на "България сутрин", че у нас здравноосигурените пациенти не трябва да доплащат за своето лечение. По думите му по данни на Световната здравна организация имаме най-високото доплащане от 44%.
Целият материал във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up