Събота, Юли 11, 2020

D rKatsarovЦивилизованата държава се познава по отношението си към хората в неравностойно положение. Какво да кажем за ситуацията на болните и инвалидите у нас коментира по Телевизия Европа д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. По повод историята на майката на дете с увреждане, която разчувства премиера Борисов, д-р Кацаров посочи, че големият проблем е ако всеки един въпрос се решава от един човек.
„Това не е демокрация, това е нещо друго“, отбеляза той.

„От проблемите в ТЕЛК страдат всички – нито лекарите от медицинската експертиза се чувстват добре, те са много ниско платени и работят в много лоши условия, притиснати са от закона, че ако дадат по-висок процент по погрешка, ще го плащат после те, в лоша ситуация са и хората с увреждания, защото може би от разпределянето на малко пари за повече хора, те получават много малка подкрепа от държавата, не само като пенсия, но и като други придобивки. Така че и едните, и другите се нуждаят от една промяна“, отбеляза председателят на ЦЗПЗ.
Той коментира и проектът за Национална здравна карта и заключението, че болничните легла в страната са повече от необходимото.
„Когато говорим за Националната здравна карта и за съкращаването на легла в нея не си представяйте кревати, матраци и възглавници. Става дума за следното – съкращава се броят на болните, които болниците могат да отчетат пред НЗОК, става въпрос за налагането на лимит на дейността на болниците, макар че се използва „легла“ в случая“, обясни д-р Кацаров.
„Здравната каса да плаща по-малко на болниците, това е нейната крайна цел“, категоричен е той.
„Проблемът е, че болният ще трябва да плаща повече с въвеждането на Здравната карта. Идеята ѝ е, че си закрепостен да се лекуваш там, където живееш. На базата на Здравната карта сега здравната каса ще направи подбор, който не зависи кои болници харесват пациентите, а зависи от това, че чиновника е решил така. Мениджърите на лечебни заведения вече ще се стремят не към подобряване на услугата, а да се харесат на администрацията, за да отпусне повече лимит и повече бройки болни, които да платят. Това отваря широко вратата за корупция“, предупреди д-р Кацаров.
„Три са големите проблеми в здравната система – медицинските стандарти, здравната карта и лимитите“, каза в заключение той.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up