Събота, Юни 06, 2020

2111492120Продължаваме темата за новата концепция за реформиране системата на ТЕЛК, заради която 20 организации на хора с увреждания прекратиха участието си в заседанията на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и преминаха към протестни действия. Те обявиха, че излизат на протест не да подобрят своя живот, а да се преборят за своето съществуване. Хората с увреждания искат открито да декларират, че са истински, а не фалшиви "инвалиди" и да попитат дали политиците могат да заявят същото за себе си. Организаторите очакват в протеста да се включат всички хора, в които е останала поне капка справедливост, хуманност, достойнство, цивилизационност, независимо от това дали имат увреждане или не.

Представихме позицията на председателя на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София д-р Боряна Холевич и категоричната ѝ подкрепа за протеста.

Предложената от социалното министерство концепция на отдавна чаканата от хората с увреждания реформа в ТЕЛК коментира за Право&Здраве Веска Събева - председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия и член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

- Г-жо Събева, каква беше причината организациите на хората с увреждания да напуснат заседанията на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС и работните групи, в които участват?
- След дълги преговори, предложения за промяна в концепцията, се разбра на съвместното заседание на Комисията по труда и демографска политика и Комисията по здравеопазване, че нашите усилия са напразни и отнемането на пенсиите с включването на комисия по работоспособността е в ход.

- Предложената нова комисия за оценка на работоспособността към НОИ ли е основният проблем в предлаганата реформа на медицинската експертиза?
- Това всъщност не е реформа. Всички сме наясно, че документа, наречен ТЕЛК, е в основата на всички плащания за подкрепа на хората с увреждания. Ние не виждаме реално да се променя политиката за хората с увреждания. Нашето предложение е за основа да бъде приета ICF системата. Това е био-психо-социалната оценка. Това наистина е комплексна оценка, която дава възможност хората да бъдат подкрепени там, където е най-необходимо. Предложихме и механизми за контрол, и естествено оценката да не бъде раздробявана, и хората да бъдат разкарвани на различни места и да очакват тази подкрепа с години. Знаем, че и при сегашния модел много не доживяха такава оценка.

- Само едно заболяване ли предлагат да се включва в решението на ТЕЛК?
- Това го чухме на среща в Министерството на здравеопазването. За съжаление все още няма предложена методика за оценка на вид и степен на увреждане.

- Каква е разликата между оценка на работоспособността и оценка на неработоспособността, която се прави сега?
- Неработоспособност се измерва спрямо здравия човек и се дава остатъчна работоспособност. Работоспособността всеки човек я има в различна степен и това не е свързано с увреждането. Например един здрав, но мързелив човек, е много по-неработоспособен от един човек с увреждане с желание и възможности да работи и да се реализира в живота. Проблемът е и в това, че по сегашния модел има пряка корелация на неработоспособността с вида и степента на увреждане. Ние искаме това определение да се използва само за определено работно място. Само там може да се каже доколко един човек с увреждане със съответната подкрепа ще може на ниво да изпълнява своята трудова дейност.

- Ще се ощетяват ли хората с увреждания, ако се приеме да се оценява тяхната работоспособност?
- Разбира се! Как ще оценяват работоспособност, въз основа на какво?!? Кое е работното място, за което се прави оценката?!?

- Има ли конфликт на интереси при идеята решенията за инвалидните пенсии да зависят от комисии на подчинение на НОИ?
- Категорично! Институцията, която дава парите ще определя кой и колко, и дали да получава.

- В протестната нота на хората с увреждания е записано, че социално инвалидната пенсия, която не е обвързана с осигурителен принос и има характер на социална помощ трябва да излезе от бюджета на НОИ и да бъде изплащана от Агенцията за социално подпомагане? Ще намалее ли по този начин броят на инвалидните пенсии, за да се спре спекулацията, че са прекалено много?
- Не, не вярвам! Целта е друга.

- Организациите на хората с увреждания ще реагират ли на предложението на социалното министерство от 7 март да намали целевите средства, които се отпускат за помощни средства, приспособления и медицински изделия?
- Подкрепяме всички нови позиции, като сме предложили още медицински изделия за други състояния също да бъдат включени. Искаме налагането на контрол върху процента на надценка на медицинските изделия, които се доставят на хората. Това трябва да бъде приоритет. Контролът ще спести много пари, ще даде възможност за включването на много повече съвременни позиции и разбира се за съществена подкрепа на хората, които имат нужда от тях. Гласувано е против от колегите.

- Има ли вече решение кога ще се проведе протестът на хората с увреждания и очаквате ли да се промени позицията на управляващите за реформата в системата на ТЕЛК?
- Протестът ще се състои на 11.04.2018 г. от 11.00 часа. Надявам се всички хора да ни подкрепят, защото хората с увреждания заслужават да се чувстват нормално в собствената си страна.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up