Сряда, Септември 30, 2020
Малката победа на болните от Цьолиакия срещу НЗОК

Цьолиакията е заболяване на тънките черва, известно още под името глутенова ентеропатия. При болните глутенът, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта, предизвиква имунна реакция, която от своя страна нарушава функцията на червата. Установено е също така, че хората, които не знаят за заболяването си, умират почти 4 пъти по-често, отколкото спазващите безглутенова диета. Учените засега не си обясняват доказаното от тях нарастване на заболеваемостта, но и лекарите, и пациентите трябва да знаят, че на един диагностициран се падат 30 души, които не подозират за болестта. Симптомите /диария, изтощение, анемия/ често се бъркат със синдрома на раздразнените черва.

В момента у нас хиляди деца и възрастни страдат от някакво ентеритно заболяване. Никой не знае точната им бройка, защото няма статистика на диагностицираните. Смята се, че засегнати от Цьолиакия са от 0,5 до 1% от общата популация в света, но като се има предвид, че голяма част от случаите не са диагностицирани, тази цифра ще се окаже по-сериозна.
Заболяването е включено в списъка на забляванията по действащата Наредба № 38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални или медицински цели напълно или частично. В Наредбата не се съдържа възрастово ограничение за ползването на безглутенови храни, но в „Списъка на диетични храни за специални медицински цели на НЗОК” е налице ограничение, което отпуска брашно само на лица до 18 г. Това е различно третиране на лица с еднакво заболяване единствено и само поради тяхната възраст.
„Българска Асоциация Цьолиакия” внася жалба в КЗД в края на 2014 г., а борбата на българските пациенти с Цьолиакия и сродни ентеритни заболявания срещу дискриминационната политика на НЗОК е подкрепена от адв. Анели Чобанова и Центъра за защита правата в здравеопазването. С Решение от 20 февруари 2018 г. 5-членен разширен състав на Комисията за защита от дискриминация установи непряка дискриминация, в нарушение на чл. 4, ал. 3 от ЗЗДискр. на основата на признаци: „възраст“ и „увреждане“. Заседателният състав намира, че с оглед изпълнението на основната цел по чл. 47, т. 1 и т. 11 от ЗЗДискр. е необходимо с настоящото решение да предпише на ответната страна НЗОК занапред да не допуска установената в настоящото производство дискриминация, като прилага различни критерии или практика спрямо лицата в сравнимо сходно положение със специфични физически и здравословни потребности на основата на признак „възраст“ и признак „увреждане“.
В решението си КЗД установява по отношение на ответната страна НЗОК, че с въвеждането на възрастов критерий като условие за предписване и получаване на безглутеново брашно, в частта маркирана с МКБ код К 90.0 от Списък на диетични храни за специални медицински цели на НЗОК, изготвен по реда на Глава втора от Наредба №10/2009 г., спрямо лицата навършили пълнолетие, страдащи от заболяване, налагащо спазване на доживотна безглутенова диета е извършена непряка дискриминация, в нарушение на чл. 4, ал. 3 от ЗЗДискр. на основата на признаци: „възраст“ и „увреждане“ и предписва на НЗОК занапред да не допуска установеното в настоящето производство нарушение. Решението е постановено при участие на заинтересованите страни - Министърът на здравеопазването и Изпълнителният директор на Българска агенция по храните.
НЗОК имат право да обжалват решението на КЗД в 14-дневен срок с жалба чрез КЗД по реда на АПК.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up