Сряда, Януари 27, 2021

mzД-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира пред БНР, че не всички действия на Комисията за лечение в чужбина са неправомерни, но членовете ѝ са подложени на натиск от самото ръководство на здравното министерство да издават по-малко разрешения и да пестят – имат ограничен бюджет. Другата причина е просто лошото управление. В предаването "Преди всички" той заяви, че случаят "Хрисимов" не е единственият.

„Комисията е действала адекватно и своевременно в много случаи, но този не е единственият. Знаем за поне три аналогични случая, по които са водени и съдебни дела, а някои още не са приключени през последните години. Единият също е за млад човек, където имаше много забавяне и последващия отказ, отменен от съда, но когато беше издадено разрешението за чужбина, той вече беше починал. Другият случай беше за една жена – неправомерно даден отказ и чак след една година – след съдебни решения издадено разрешение. Жената оживя благодарение на това, че е започнала на собствени разноски лечението си. Сега води дела да ѝ бъдат заплатени тези разноски“, каза председателят на ЦЗПЗ.
„При третия случай по време на съдебната процедура се установи, че има подмяна на документи в самата Комисия – един експертен документ е заменен с друг, за да може по този начин да се обоснове отказът. Фалшифициране на документация! Това се установи по време на съдебното дирене. Сега се води спор за фактурите, за апостилен превод, въпреки че има споразумение с държавата, в която е извършено лечението. Има редица примери за такива некоректни действия от страна на тази комисия спрямо пациентите. Назначаване на проверка логически не е издържано, защото Комисията е орган на самото Министерството и в нея работят служители на Министерството. Проверката на едни служители на ведомството ще бъде извършена от други“, обясни д-р Кацаров.
Според него служителите не биха могли да разкритикуват ръководството си.
„От такава проверка трудно може да се очакват значими резултати. Най-доброто решение е тази комисия да се закрие. Имаме аналогична комисия в НЗОК, която работи по европейски правила за координация на системите за социална сигурност. Така че Комисията за лечение в чужбина към МЗ е дублиращ орган, останал от едно време“, посочи д-р Стойчо Кацаров.
Центърът за защита на правата в здравеопазването помага на хората с информация какви документи трябва да подадат и как да потърсят нарушените си права по съдебен ред.
„В повечето случаи, с които сме се занимавали, съдът отменя неправомерни откази. В част от тези случаи пациентите в последствие са завеждали дела по Закона за отговорността на държавата за нанесените им вреди в резултат на неправомерните откази на административните органи“, отбеляза той.
От началото на годината комбинирана проверяваща група изследва цялостната дейност на Комисията за лечение в чужбина и ще представи доклада си на министъра до 20 февруари. Докладът ще обхване трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали Комисията. Проверката започна след смъртта на млад мъж – Георги Хрисимов, който месеци наред е чакал за белодробна трансплантация.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up